13 článků z NEDĚLE 7.10.2012

Pozorujte jižní oblohu robotickým dalekohledem!

Chcete pozorovat jižní oblohu profesionálním robotickým dalekohledem? Máte zajímavou myšlenku, jaký objekt a jaké pozorování na jižní polokouli provést? Pak s pomocí dalekohledu FRAM můžete svůj nápad proměnit ve skutečnost! Tisková zpráva Fyzikálního ústavu AV ČR.

ESO 50 a komety

(2012-10-07 16:31:30) Rok 2012 je rokem 50. výročí Evropské jižní observatoře (European Southern Observatory - ESO), nejvýznamnější mezivládní astronomické organizace na světě. Již 50 let zkoumají evropští astronomové skrze nejvýkonnější teleskopy světa umístěné na náhorních plošinách v oblasti pouště Atacama v Chile světa bohatou a nádhernou jižní...

Video: 55 let průzkumu vesmíru, připomeňte si největší okamžiky

Je tomu 55 let, co Sovětský svaz vypustil první umělou družici Země. Od té doby lidé vyslali nejen na oběžnou dráhu naší planety nespočet satelitů, s nespočtem úkolů. Postupně jsou zkoumány významná tělesa sluneční soustavy a lidé pronikají stále více za hranici atmosféry jejich planety. Kam nás povede dalších 50 let průzkumu vesmíru?

Zajímavé články (září 2012)

Co zajímavého jsme si mohli přečíst v září 2012: Obří viry jsou asi samostatnou větví života, (ScienceWorld) Tajemné B chromozomy: černí pasažeři v genomu, (ScienceWorld) Agresivní symbióza – chrání viry své hostitele před vetřelci?, (ScienceWorld) číst...

Kosmotýdeník 3. díl (30.9. – 6.10. 2012)

V dnešním díle Kosmotýdeníku se podíváme na novinky okolo Mezinárodní vesmírné stanice, kterých se událo více než dost. Na americký bezpilotní raketoplán Boeing X-37 (neboli Orbital Test Vehicle) vynášený raketou Atlas V, který se chytá na svoji třetí cestu do vesmíru a sondu Venus Express, která po dlouhodobém zkoumání Venuše zjistila jednu velice zajímavou věc. V...

Radary AESA konečně i v evropských letounech

Radary AESA jsou za Atlantickým oceánem běžnou výbavou vojenských letounů již deset let. Avšak teprve nyní dokázal evropský vojenský průmysl vyrobit stíhací letoun, vybavený tímto pokročilým radarovým systémem. Konkrétně se jedná o francouzskou stíhačku Dassault Rafale, do které byl umístěn radar RBE2 AESA od francouzské společnosti Thales.

Porosty na Hranicku ničí kůrovci

Lesy na Hranicku se potýkají s kůrovcovou kalamitou. V některých lokalitách směrem na Potštátsko se letos objevily hned tři druhy tohoto brouka. Kromě již dobře známého, který napadá staré a nemocné smrkové porosty, je mezi nimi i kůrovec severský. Ten likviduje hlavně mladé a zdravé stromy. Na území naší republiky je jeho výskyt poměrně ojedinělý.

Časopis Gliese v současné podobě končí

Nahradí jej epub… Po pečlivém rozvažování, uvažování a přemýšlení jsme se rozhodli ukončit vydávání časopisu Gliese. Útěchou může být, že ne zcela. Důvody jsou poměrně jednoduché: časová i finanční náročnost přípravy jednotlivých čísel ale především smysl. Gliese byl zakládán v době, kdy neexistovaly exoplanety.cz. Dnes je nemožné vytvářet...

Laboratorium Vladimíra Karpenka - Touha po vševědoucnosti

Při úvahách nad tématy rozhlasových fejetonů pro Český rozhlas Leonardo jsem téměř automaticky nahlédl do vševědoucího pramenu, jímž je dnes pro nás Wikipedie. Nevíme-li něco, stačí kliknout. Je to zatím nejdokonalejší encyklopedie. Snaha shromáždit znalosti lidstva je ovšem velmi stará a předcházela tuto elektronickou verzi o tisíc let.

Buštěhrad: Hrad skrytý v domech

Víte, co spojuje domy s čísly 11, 13, 17, 25 a 157 v obci zvané Buštěhrad? Pokud se podíváte pozorně, můžete si na nich všimnout zbytků dávné tvrze z dob, kdy Buštěhrad byl ještě Buštěvsí.