45 článků z PÁTKU 12.10.2012

Morseovka z oběžné dráhy

Japonský satelit o něco větší než Rubikova kostka předvede něco, co svět ještě neviděl: z kosmu bude lidem na Zemi předávat zprávy pomocí optických záblesků v Morseově kódu.

Co můžeme na podzim udělat pro ptáky

Stěhovaví ptáci nás sice již opouštějí (a někteří si již užívají teplíčka na zimovištích), přesto podzim rozhodně není obdobím, kdy bychom měli při sledování ptáků a jejich ochraně zahálet.

Geologické sombrero

V Jižní Americe se pozvolna vytváří geologická zvláštnost, která na satelitních snímcích vypadá jako gigantický mexický klobouk.

Na oběžnou dráhu dnes večer zamíří družice pojmenovaná po Čechovi

Ve 20:15 zaburácejí motory rakety Sojuz a vynesou na oběžnou dráhu další dvě družice systému Galileo. Z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně by dnes ve 20:15 měla odstartovat nosná raketa Sojuz. Na oběžnou dráhu vynese další dvě družice budoucího evropského navigačního systému Galileo. Ve vesmíru tak budou zatím 4 z celkových 30 plánovaných satelitů. Jedna [...]

Den rohů a parohů v Zoo Praha

V sobotu pořádá zoo Den rohů a parohů. U Vzdělávacího centra zodpoví průvodci otázky ze života parohatých i rohatých zvířat, zájemci si také budou moci prohlédnout shozy zvířecích obyvatel zoo, otestovat kvízem své znalosti či si vyzkoušet slalom mezi stromy s parohy na hlavě.

Kondoři v plzeňské zoo mají novou voliéru

Novou voliéru mají kondoři v plzeňské zoologické zahradě. Její vybudování stálo milion šest set tisíc korun a přispěli na ni dárci prostřednictvím sbírky padesátníků nazvané EL KONDOR PADE, Nadace ČEZ a město Plzeň. Voliéra se nachází v americké části zoologické zahrady.

Diamantová exoplaneta 55 Cnc e?

Máme zde další exoplanetu, která může být z velké části tvořena diamantem. Exoplaneta 55 Cnc e přitom patří mezi ty nejslavnější. Je zajímavé, že když vyjde nějaká studie o atmosféře či předpokládaném složení povrchu exoplanety, je to v médiích uvozováno slovy „astronomové objevili exoplanetu, která…“, ačkoliv samotná planeta byla objevena už mnoho...

Proč se klon kočky nepodobá své předloze?

Myslíte že kočičí klon musí mít stejné zbarvení jako originál, jehož DNA se pro klonování použije? Předpokládalo se že ano, ale epigenetika - za kterou letos John Gurdon a Šinja Jamanaka získali Nobelovui cenu - říká něco jiného.

Představujeme čínské stíhací letouny: Chengdu J-7

Chengdu J-7 byl vyvinut na základě MiGu-21 jako jednomotorový stíhací letoun určený ke vzdušnému boji. Na rozdíl od jiných typů v čínském letectvu není určen pro útoky na pozemní cíle, ačkoliv je možno pod něj podvěsit neřízené rakety nebo pumy. Vznikl v celé řadě modernizovaných nebo specializovaných variant a velký počet letounů byl vyvezen do celé řady...

V Brně proběhne veletrh Pasivní domy 2012

Zajímají Vás nejnovější trendy v oblasti pasivních domů? Chystáte se stavět vlastní dům nebo jste stavební firma? Pak právě pro Vás je určen mezinárodní veletrh Pasivní domy 2012, který se koná ve dnech 25. – 26. října 2012 na brněnském výstavišti v pavilonu A2. Součástí bude i zajímavý seminář o rekonstrukcích a konference. Veletrh je [...]

Unikátní etiopští lvi

Etiopští lvi s tmavou hřívou jsou zcela jedineční a zaslouží si zvláštní záchranný program. Dokázala to genetická studie mezinárodního týmu vědců.

Unikátní etiopští lvi

Etiopští lvi s tmavou hřívou jsou zcela jedineční a zaslouží si zvláštní záchranný program. Dokázala to genetická studie mezinárodního týmu vědců.