42 článků z ÚTERÝ 16.10.2012

PH1: lidová planeta ve čtyřhvězdičkovém systému

Amatérští lovci exoplanet objevili exoplanetu, která je součástí čtyřnásobného hvězdného systému. PH1 je celkem obyčejná planeta o poloměru 6,2 Zemí a hmotnosti maximálně poloviny Jupiteru. To, co dělá tuto exoplanetu zajímavou, je její název, způsob objevu a především počet příbuzenstva. PH1 je součástí čtyřhvězdičkového systému, což neznamená, že byste...

Švédové nabídli Chorvatům Gripeny

Švédové podle zahraničních serverů nabídli Chorvatům jako náhradu za jejich MiGy-21 své víceúčelové stíhací letouny JAS-39 Gripen. V případě dohody obou stran tak půjde již o třetí zemi, která nahradí výše uvedený sovětský typ právě Gripenem. Ve hře jsou však také starší ruské letouny MiG-29 provozované ještě před dvěma roky Maďarskem.

Ospalé tukové buňky

I naše tukové buňky potřebují dostatek spánku. To, že jim ho nedopřejeme, se může podle nové studie stát spouštěcím mechanismem obezity.

Ospalé tukové buňky

I naše tukové buňky potřebují dostatek spánku. To, že jim ho nedopřejeme, se může podle nové studie stát spouštěcím mechanismem obezity.

Nový teleskop v Austrálii od pátku zkoumá rádiové vlnění z vesmíru, je nejrychlejší na světě

ASKAP (neboli Australian Square Kilometre Array Pathfinder) je obří radiový teleskop, který se skládá z 36 antén s talířem o průměru 12 metrů. Jejich propojením vzniká teleskop o ploše 4 tisíc metrů čtverečních. Mezi přednosti australského zařízení patří široké zorné pole, široký spektrální záběr a také rychlost, se kterou dokáže snímat hvězdnou oblohu....