40 článků ze STŘEDY 17.10.2012

České ekologické hnutí – mýty a pověry

O českých ekologických organizacích a hnutí se ve veřejném prostoru mluví celkem často. Na jednu stranu slýcháme o ekoteroristech, někdy naopak zase bědování, že ekologické organizace nejsou dostatečně aktivní. Na to, které mýty obklopují české ekology a ochranáře přírody jsme se zeptali autora výzkumu ekologických hnutí po roce 1989 doc. Ondřeje Císaře.

Druhý multiplanetární systém díky Albertu Einsteinovi

Polský projekt objevil teprve druhý multiplanetární systém prostřednictvím metody gravitační mikročočky. Metoda gravitačních mikročoček nepatří mezi nejčastější způsoby objevování exoplanet, ačkoliv v budoucnu bude její význam daleko větší s ohledem na některé připravované kosmické projekty. Exoplanety nalezené touto metodou jsou obvykle velmi vzdálené od...

Představujeme čínské stíhací letouny: Shenyang J-8

Vývoj těžšího přepadového stíhače Shenyang J-8 započal v polovině šedesátých let jako reakce na dvoumachové letouny zařazené v americkém letectvu. Původní verze vycházela technologicky přímo ze sovětského MiGu-21, pozdější verze se zase blížila spíše k MiGu-23, a to nejen koncepcí ale také konstrukčně.

Aliance rostlinných virů

Různé viry mohou spojit své síly za jediným účelem: položit na lopatky obranný systém svého hostitele. Dokazují to dva ekonomicky významné viry rostlin.

Aliance rostlinných virů

Různé viry mohou spojit své síly za jediným účelem: položit na lopatky obranný systém svého hostitele. Dokazují to dva ekonomicky významné viry rostlin.

Lidé odolní vůči arsenu

Jedovatý prvek ovlivnil lidskou evoluci v Andách. Dokazují to geny argentinských vesničanů, kteří se přizpůsobili tomu, že po generace pijí vodu bohatou na arsen.

Nebezpečné měsíce Pluta

Za dva roky a pár měsíců by se nám mohl otevřít zcela nový pohled na systém planetky Pluto. Alespoň pokud nebude sonda New Horizons zničena ještě před prvními objevy.

Blíž už to skoro nejde - u sousední hvězdy byla objevena exoplaneta podobná Zemi

Astronomové se už desítky let bez úspěchu pokouší nalézt planetu obíhající kolem nejbližší hvězdy Alpha Centauri, až doteď. Týmu z evropské organizace ESO se podařilo za pomoci zkoumání drobných odchylek v pohybu hvězdy Alpha Centauri B najít planetu, která se svou hmotností podobá Zemi. Jde o významný objev, trojhvězda Alpha Centauri se totiž od Země nachází...

Mimořádně: Našli exoplanetu u nejbližšího hvězdného systému Alfa Centauri!

Evropští astronomové našli planetu u třetí nejbližší hvězdy od Slunce. Po mnoha letech snažení a nevypsaném souboji s Američany oznámili evropští astronomové v časopise Nature objev exoplanety o hmotnosti Země v systému Alfa Centauri. Tři hvězdy Alfa Centauri se skládá ze tří hvězd. Dvě z nich (Alfa Centauri A, Alfa Centauri B) obíhají kolem společného...