49 článků ze STŘEDY 24.10.2012

DNA z Marsu

O hledání života na Marsu se sice hodně mluví, vážně míněné pokusy v tomto směru by ale spočítal na prstech jedné ruky i tyrannosaurus. Dva význační podnikatelé v oboru biotechnologií se nyní rozhodli, že to tak nenechají. Přinese soukromý kapitál průlom v astrobiologii stejně, jako tomu bylo v dopravě na oběžnou dráhu? Anebo půjde jen [...]

Přijďte do pražské Troji. Stihnete ještě chryzantémy!

Na výstavě chryzantém se návštěvníci seznámí s historií jejich pěstování, dozví se o jejich nárocích a o jejich současném použití na zahradě, uvidí ukázky vazeb z chryzantém i z dalších trvalek, které kvetou na podzim, a také sortiment novošlechtění nádobových kompaktních chryzantém.

Poslední stromy v Antarktidě

Antarktický ledový příkrov může být pro vědce hledající fosilní pozůstatky dávného života nemilosrdnou pustinou, ze které se všechny známky života vytratily. Sousedící oceánské sedimenty však představují výborný úkryt pro mikroskopické fosilie zbytků rostlin — pyl a lístky vosku, které dokládají, že v pravěku zde panovaly vyšší teploty. Vědcům se nyní...

Zákryt hvězdy planetkou 26. 10. 2012

Dne 26. října 2012 ve 2 h 1 min UT (4 h 1 min SELČ) nastane zákryt hvězdy TYC 0767-00198-1 planetkou (444) Gyptis. Zákryt potrvá maximálně 19,8 sekundy. Ačkoli pás totality zákrytu probíhá mimo naše území, je možné, že díky nejistotě v určení polohy pásu může být úkaz vidět i z České republiky. Podrobnosti k zákrytu najdete [...]

Představujeme čínské stíhací letouny: Xian H-6

V roce 1953 obdrželi Číňané od Sovětského svazu bombardéry Tu-4, které však začaly rychle zastarávat. Později proto Číňané dohodli výrobu proudového Tu-16 ve vlastní fabrice, čímž se začala psát historie středního strategického bombardéru H-6. Zásluhou celé řady modernizací zůstává u čínského letectva dodnes a jeho vyřazení se neplánuje ani...

Podzimní starosti zvěře

V říjnu končí jelení říje a postupně začíná říje daňků. Na rozdíl od jelena daněk netroubí, ale jen rochá (vydává zvláštní hluboký hrdelní hlas).

Zoo Liberec shromáždila přes 100 kol pro Afriku

Celkem 115 jízdních kol různých velikostí dokázala v rámci tří podzimních sběrových dnů shromáždit Zoo Liberec a její Středisko ekologické výchovy DIVIZNA. Sběr bicyklů byl součástí projektu Kola pro Afriku, kde budou velocipedy sloužit dětem v Gambii při dopravě do školy.

Z historie architektury - Solidarita

Jeden z prvních pražských poválečných obytných komplexů, sídliště Solidarita, byl vybudován v letech 1947–1951. Najdete ho v pražských Strašnicích. Plány na jeho vybudování vznykly krátce po II. sv. válce.

Málo rozmanité koaly

Australští medvídci koala mají pohnutou minulost a nízkou genetickou diverzitu. Tento stav máme doložený za posledních 120 let, ale jeho důvody se zřejmě táhnou mnohem hlouběji do minulosti.

Málo rozmanité koaly

Australští medvídci koala mají pohnutou minulost a nízkou genetickou diverzitu. Tento stav máme doložený za posledních 120 let, ale jeho důvody se zřejmě táhnou mnohem hlouběji do minulosti.