8 článků ze SOBOTY 27.10.2012

ESA plánuje vesmírný teleskop na zkoumání známých exoplanet, Mise CHEOPS odstartuje v roce 2017

ESA v roce 2017 vypustí na oběžnou dráhu malý teleskop, který bude zkoumat už známé exoplanety. Podobně jako například Kepler bude zkoumat záři blízkých hvězd a zkoumat přechody exoplanet, které světlo hvězdy nepatrně tlumí. Astronomové tak chtějí zpřesnit informace o známých planetách a zjistit více o formování a evoluci planet a planetárních systémů.

Blýskání Petra Kulhánka - Černé díry

Černé díry byly po mnoho desetiletí tajemnými objekty, které se staly vděčným námětem scifi literatury. Podivné jevy, které jsou nad naše chápání, je doprovázely na každém kroku. A dnes? Černé díry si za poslední dvě desetiletí razantně vybudovaly své postavení mezi běžnými astronomickými objekty.

Výzkum černých děr

Bůh Janus mezi částicemi. Radarová pozorování meteorů. Exoplaneta u hvězdy Alfa Centauri. Zásoby ledu kolem zemských pólů. Hvězdárna Bedihošť.

ESA se musí rozhodnout co s vesmírným teleskopem Herschel, možná s ním narazí do Měsíce

Infračervený teleskop Herschel skončí svou misi v březnu příštího roku a stane se nepoužitelným vesmírným smetím. Vzhledem k tomu, že má nestabilní oběžnou dráhu, je třeba teleskop někam poslat, kde nebude překážet. Jednou z možností je poslat jej na orbitu kolem Slunce, na které se se Zemí potká nejdříve za sto let. Druhá možnost je srážka s Měsícem, kde by...

Za 20 miliónů dolarů na Měsíc – 2.díl (Maďarský psík)

V dnešním dílu se podíváme do nedalekého Maďarska. Tamější tým pojmenoval svůj projekt Puli, podle místního pasteveckého psíka. Toto plemeno se vyznačuje inteligencí, poslušností a hravým temperamentem. Vlastnostmi Puliho by maďarští inženýři rádi obdařili i svůj rover. Dá se říci, že podobou je psíkovi blíž spíše přistávací modul. Stejně jako Puli,...