11 článků z NEDĚLE 4.11.2012

Lze natočit horor v prostorách CERNu?

Podle všeho ano! V extrémně nízkorozpočtové filmové lahůdce Decay od studentů fyziky se dozvíte, že Velký hadronový urychlovač není lidstvu nebezpečný tvorbou černých děr, ale … něčeho úplně jiného.

Mine Kafon – kulatá minolovka z Afghánistánu

Afghánistán je doslova poset minami. Je jedno zdá se jedná o nově položené miny, nebo ještě ty staré z dob sovětsko-afghánské války. Není tak překvapením, že přímo z Afghánistánu přichází jednoduché a levné zařízení, jakási tisícinohá koule, schopná nacházet a zneškodňovat nastražené miny. Jejím autorem je afghánský návrhář Massoud Hassani, jenž se...

Kosmotýdeník 7. díl (28. 10. – 3. 11. 2012)

Uplynulý týden přinesl mnoho zajímavých událostí. V neděli, okolo půl osmé večer došlo k deorbitačnímu zážehu kosmické lodě Dragon a za necelou hodinu se otevřel hlavní padák následovaný úspěšným přistáním. První zásobovací mise soukromé firmy SpaceX byla úspěšná. Ve středu startovala k Mezinárodní vesmírné stanici ruská raketa Sojuz s kosmickou lodí...

Evropa si brousí zuby na Měsíc

Evropská kosmická agentura (ESA) bude v průběhu tohoto měsíce rozhodovat o mimořádně zajímavé misi. Němečtí odborníci již několik let rozvíjí projekt automatického přistávacího systému, který by měl sloužit k dosednutí na povrch Měsíce. ESA se nyní rozhodne, zda projekt přijme za svůj cíl a nasype do něj potřebnou sumu peněz.

Mysli na mě včas - než se narodím

Vrozené vývojové vady představují jistě závažný lékařský i společenský problém. Každý z nás si přeje, aby jeho nově narozené miminko bylo zcela zdravé. Bohužel, i v 21. století se u nás přibližně 3-5 % dětí narodí s určitým typem vrozené vývojové vady. Příčiny vývojových vad jsou obecně různé – patří sem genetické vlivy, které jsou samozřejmě...

Laboratorium Vladimíra Karpenka – Itálie, kolébka medicíny

„Mělo by se zvracení vyvolávat po dva dny?“ To bylo jedno z témat učených disputací, jaké se odehrávaly v 16. století na lékařské fakultě boloňské univerzity, tehdy nejslavnější v Itálii. V té době měla přes 1500 studentů, více než kterákoli z ostatních italských univerzit. Studium medicíny zde bylo proslulé již dlouho.

Kácov: Místo, kde odpoví jen archeologie

Zřícenina hrádku Kácov je v nepřístupném terénu, který prověří vaši fyzičku. Téměř kolmá skála, velmi příkré srázy a nakonec obdělávané pole bez hraniční cesty vytvářejí prostředí pro příběh plný otázek.

Financování energetiky v Komerční bance

Plánujete realizovat nějakou investici v oblasti energetiky? Nebo si chcete uvolnit část vlastních prostředků pro další investice? Zmínili jste tento záměr ve své bance, a bankovní poradce vám nedokázal fundovaně odpovědět? To se vám u nás nestane.