10 článků ze SOBOTY 10.11.2012

Protiraketový systém THAAD v americké armádě

Americká armáda v současné době provozuje dvě baterie moderního protiraketového systému THAAD. V minulém roce byl schválen nákup dalších dvou baterií a v nedávné době byla oznámena dohoda o nákupu již celkově páté baterie. Připomeňme, že výše uvedený systém má tvořit důležitou součást americké protiraketové národní obrany.

Blýskání Petra Kulhánka – Kilogram

Kilogram je jednotkou hmotnosti v mezinárodní soustavě měr a vah od roku 1795. Tehdy byl jeden gram definován jako hmotnost jednoho krychlového centimetru vody za teploty tajícího ledu. O pouhý rok později bylo vyrobeno několik provizorních kilogramů z čisté platiny. Tisíckrát větší hmotnost než měl předchozí gram lépe vyhovovala potřebám průmyslu a obchodu.

Vrátí se Evropa na Titan?

Mezi více než 60 měsíci planety Saturn zaujímá jeden význačné místo - Titan - po Ganymedu největší měsíc ve Sluneční soustavě, který svými rozměry strčí do kapsy i planetu Merkur. Má hustou atmosféru a probíhá na něm jev, který v mnohém připomíná koloběh vody známý ze Země. Jen s tím rozdílem, že tady se vypařují a zpět na povrch prší uhlovodíky. V...