36 článků z PONDĚLÍ 19.11.2012

Izraelské speciální jednotky již operují v pásmu Gazy

Příslušníci izraelské armády zřejmě již operují v pásmu Gazy. Má jít o členy elitních speciálních oddílů, kteří převlečení za místní obyvatele pátrají po podzemních úkrytech raket dlouhého doletu, kterými disponuje islamistické hnutí Hamás, kontrolující tuto enklávu. Napsal to včera britský deník The Sunday Times.

Slovensko má superpočítač

Na Slovensko prišiel tento počítač vďaka projektu Slovenská infraštruktúra pre vysokovýkonné počítače (SIVVP), dostal meno Aurel a patrí mu 355. priečka medzi najvýkonnejšími...

Slonicím ze Srí Lanky skončila měsíční karanténa

Šestileté slonice Tamara a Janita se pomalu mohou začleňovat do sloního kolektivu. Skončila jim totiž měsíční karanténa, kterou nastoupily na začátku října. A přestože by se obě samice měly oficiálně představit až na začátku roku, někteří novináři už měli tu možnost je spatřit. Na místě byla i naše redaktorka Magdaléna Medková.

18 % amerických uhelných elektráren je na odpis

Celkem 353 uhelných elektráren na území jednatřiceti států USA by mělo být uzavřeno. Jejich provoz se stává krajně neekonomickým. Na jedné straně panuje z takových závěrů radost, neboť se uzavřením starých a neekologických elektráren uvolní prostor pro inovativní přístupy. Na druhé zůstává otázka, zda kapacita alternativních zdrojů energie dokáže dostatečně...

Veverčí ořechové portfolio

Vědci z Kalifornské university v Berkeley zkoumají chování veverek liščích, které se prohánějí v areálu univerzitního kampusu. Zvláště pozoruhodné jsou jejich schopnosti, jež projevují při ukládání a opětném vyhledávání zásob na zimu.

Astronomové objevili s pomocí vesmírného fenoménu nejvzdálenější objekt ve vesmíru

S pomocí vesmírných teleskopů a společné gravitace celé kupy galaxií objevili astronomové malou galaxii MACS0647-JD, která se nachází ve vzdálenosti 13,3 miliard světelných let. Jde o nejvzdálenější známý objekt ve vesmíru a zároveň je také nejblíže velkému třesku, astronomové galaxii pozorují v době, kdy byl vesmír starý pouhých 420 milionů let.

Izraelsko-americké cvičení Austere Challenge 2012

14. listopadu došlo k úspěšnému zakončení izraelsko-amerického cvičení Austere Challenge 2012. Hlavním úkolem byl nácvik koordinace mezi oběma armádami proti řadě simulovaným raketovým útokům. Vyzkoušeny byly systémy Iron Dome, Arrow a také nedávno modernizovaný Patriot. Cvičení se uskutečnilo v době zvýšeného napětí v celé oblasti.

Central Park v New Yorku září novým LED osvětlením

Obor dopravy města New York nedávno dokončil instalaci 1588 nových LED svítidel podél zpevněných cest a travnatých ploch v Manhattonském Central Parku. Nové svítidla pocházejí od společnosti Spring City Electrical a jsou osazeny výkonnými LED Cree XLamp ® XP-G s životností dosahující až 75 000 hodin svícení. Podle odhadů úředníků z oboru dopravy instalace nových LED...