11 článků ze SOBOTY 1.12.2012

1937, HVĚZDNÉ NAROZENINY A HERMES

(2012-12-01 17:38:31) Hvězdné narozeniny čili 75. výročí otevření pro veřejnost (14.11.1937) oslavila letos v listopadu českobudějovická hvězdárna. Rok 1937 nepatří mezi významné historické letopočty. Je spíše rokem, jenž mnohé budoucí události předznamenal, ať už pozitivně či negativně.

Střely AARGM v plné produkci

Námořnictvo Spojených států amerických schválilo už na konci srpna plnou sériovou výrobu modernizovaných střel AGM-88E AARGM. Jejím hlavním úkolem je v případě konfliktu ničení prostředků protivzdušné obrany nepřítele. Oproti starším typům přináší vylepšení zejména, co se týče lepších možností navedení na cíl.

Jižní Korea znovu odpískala start své první rakety do vesmíru

Po prvních dvou neúspěšných startech korejské rakety KSLV v letech 2009 a 2010 se Jižní Korea připravuje na třetí pokus. Ten už byl ale několikrát odložen kvůli technickým problémům, naposledy ve čtvrtek 29. listopadu. Raketa KSLV (označovaná také jako NARO-1 podle základny, ze které má vzletět) je hybridem s ruským prvním stupněm a v Koreji vyvinutým stupněm...

Monstrózní černá díra z malé čočkové galaxie

220 milionů světelných let vzdálená čočková galaxie NGC 1277 hostí supermasivní černou díru o hmotnosti 17 miliard Sluncí, která představuje 14 procenty její veškeré hmoty. Kam se hrabe černá díra ze středu Mléčné dráhy.

Nové typy pohonů pro kosmické lodě

Chemické raketové motory nám otevřely cestu do vesmíru. Podívali se díky nim do kosmu i lidé. Automaty a nakonec i pilotované výpravy s nimi dosáhly Měsíce. Meziplanetární sondy si s jejich pomocí obhlédly naše nejbližší planetární sousedy a některé i dosáhly povrchu těchto těles.

Nové typy pohonů pro kosmické lodě

Chemické raketové motory nám otevřely cestu do vesmíru. Podívali se díky nim do kosmu i lidé. Automaty a nakonec i pilotované výpravy s nimi dosáhly Měsíce. Meziplanetární sondy si s jejich pomocí obhlédly naše nejbližší planetární sousedy a některé i dosáhly povrchu těchto těles. Tyto klasické motory však vyžadují díky malému specifickému impulsu velké...