8 článků ze SOBOTY 29.12.2012

Copak najdeme v genomu masového vraha?

Vědci z University of Connecticut chtějí hledat stopy masového vraždění v DNA newtownského střelce. Otázkou je, zda by nebylo lepší zapracovat v oblasti péče o duševní zdraví.

K Zemi míří "superkometa". Bude jasnější než Měsíc v úplňku

Nedávno objevená kometa ISON, která příští rok na podzim proletí kolem Země, bude podle odhadu vědců zářit jasněji než Měsíc v úplňku a na obloze bude viditelná i pouhým okem. Velkou podívanou si ale lidé užijí pouze za předpokladu, že se kometa během své pouti směrem ke Slunci nerozpadne.

DARPA vyvíjí pěnu proti vnitřnímu krvácení

Agentura pro pokročilý obraný vývoj (DARPA) představila na svém webu projekt, který by mohl podstatně změnit procento bojových zranění, která lze přežít. Výstupní data tohoto projektu na první pohled vypadají velmi slibně a výrazně zvyšují pravděpodobnost obětí na přežití.

Vlečná raketa i kosmický vysavač s jaderným pohonem

Současný chemický pohon raket a kosmických lodí poskytuje sice velký výkon, ale pouze na krátkou dobu. Obrovskou zátěží jsou také těžké nosníky paliva a okysličovadla. Vesmírné mocnosti Rusko a USA proto usilují o vývoj nového typu pohonu, který umožní i mise do vzdálenějších destinací a zároveň bude ekonomičtější. Jaderná energie je jedním z...

Vánoce pokaždé jinak

Ježíšek, Děda Mráz, Santa Claus, Otec Vánoc nebo Svatý Bazil – to jsou jen některé z nespočtu postav, které po světě o Vánocích roznášejí dárky.

Výzkum černých děr

Jak udělat z izolátoru vodič. Akreční disky černých děr. Kosmický elixír mládí. Hurikánové rekordy a zajímavosti. Hvězdárna Třebíč.

Jaký byl rok 2012?

Na otázku v názvu článku si musí každý odpovědět sám. někomu se dařilo více a někomu méně. Ale o tom náš dnešní článek není. Dneska se bude mluvit o kompletním zhodnocení roku 2012 z hlediska kosmonautiky. Na své si přijdou jak statistici, kteří si libují v číslech, tak i archiváři. Dal jsem si totiž za úkol přinést co možná nejkomplexnější shrnutí roku,...