21 článků z ÚTERÝ 10.12.2013

Vysavačem proti smogu?

V mnoha velkých městských aglomeracích Číny dosahuje znečištění ovzduší kritických hodnot. Černé smogové mlhy občas znemožňují obyvatelům normálně dýchat nebo vidět okolí. Nizozemský designér a umělec Daan Roosegaarde se proto rozhodl nabídnout čínskému hlavnímu městu své řešení.

NÁZOR: Potřebuje Armáda ČR speciální vrtulníkovou jednotku?

Několik komentářů, které se objevily v diskusi pod článkem "Česká vrtulníková jednotka pro speciální operace", bylo zaměřeno na otázku, zda je vůbec potřebné budovat speciální vrtulníkovou jednotku. Přirovnání použité v jednom z těchto příspěvků se týkalo poukázaní na postupné budování některých schopností AČR v minulosti.

ESA v lednu oživí sondu Rosetta, která míří ke kometě

Evropská vesmírná agentura (ESA) se chystá v lednu oživit sondu Rosetta, která je na cestě ke kometě Čurjumov-Gerasimenko. Mark McCaughrean z ESA dnes na tiskové konferenci řekl, že vědci chtějí sondu na přelomu května a června navést na oběžnou dráhu kolem komety a v listopadu by sonda měla na povrch komety vysadit přistávací modul Philae.

Kdo může za ozónovu díru?

Freony byly zakázány v době, kdy jasné vědecké důkazy jeho významného vlivu na ozónovou vrstvu, neexistovaly. Vědci uznávají, že k jejímu zeslabení přispívají i teploty. Co když jsou teploty dokonce hlavní podezřelý?

Americký X-37B již rok ve vesmíru

Zítra tomu bude přesně rok, kdy na oběžnou dráhu Země odstartoval americký špionážní raketoplán X-37B. Stroj poskytuje zpravodajské informace a slouží jako vesmírná laboratoř k testování nových technologií.

Číňanům se nepovedlo vynést "slídivou" sondu na oběžnou dráhu

Mise brazilsko-čínského satelitu CBERS, který vynesla čínská raketa do vesmíru, skončila neúspěchem. Sonda, která měla sloužit k pozorování zemského povrchu, se kvůli poruše nosné rakety nedostala na oběžnou dráhu kolem Země. Uvedl to podle agentury AFP brazilský vesmírný ústav INPE.

Údaje o mezinárodním rybolovu jsou podhodnocené

Jedním z aktuálních globálních problémů souvisejících stejnou měrou s ochranou biodiverzity a snahou o nasycení rostoucí lidské populace je přelovení moří a oceánů. Každé odpovědné rozhodnutí velkých mezinárodních organizací, které se o dosažení obou zmíněných cílů snaží, však vyžaduje přesné informace. A jak poukázala studentka z britské univerzity...

Antény zajistí neviditelnost

Dva výzkumníci Edward S. Rogers Sr. Department of Electrical & Computer Engineering přišli s novým konceptem pláště neviditelnosti. Kdy vidíme nějaký předmět, ať už my osobně nebo radar? Tehdy, když se paprsky o příslušné vlnové délce odrazí k detektoru (oku apod.). Nový přístup vychází z toho, že předmět pokryjeme malými anténkami, jejichž pole vyruší...

V Moskvě sledují změny v chování ptáků

Začíná zima, řada opeřenců podnikla, jako každoročně, dlouhou cestu do jižních zemí. Odlétají stále ve stejnou dobu? Jak se změnilo chování ptáků? Které druhy ptáčků vlastně odmítly letět tak velkou vzdálenost a radši zůstanou v zimě? Nejen na tyto otázky hledal odpovědi ruský web Rianovisti.

Civilizace a dějiny

Vyšla historie světa, která nabízí pohled dvaceti českých vědců z oblasti humanitních a přírodních věd na dějiny naší civilizace.

Vesmírné osudy 34. díl – Alan Shepard

Čas, strávený v Pax river, byl pro Sheparda jako splněný sen. Denně mohl usedat do různých letounů, nezřídka zcela nových a nevyzkoušených. Al získával cit pro rozmanité stroje a jeho zprávy o výkonech a chování těchto technologických zázraků své doby se staly předmětem respektu mezi kolegy i nadřízenými. Bylo jasné, že Shepard má cosi, co později Tom Wolfe ve...