16 článků z PONDĚLÍ 30.12.2013

Výzkum exoplanet v roce 2013 (+ Anketa)

Přehled nejdůležitějších objevů a událostí v oblasti výzkumu exoplanet. Hledání planet u cizích hvězd je velmi dynamickým oborem, který přináší zajímavé a významné objevy prakticky každý týden. Do médií se samozřejmě dostanou spíše ty atraktivnější a ne vždy zcela průlomové nebo nové. Vytvořili jsme proto přehled skutečně klíčových novinek z oblasti...

Konec roku 2013 ve Fukušimě

Celý rok 2013 a hlavně jeho závěr byl pro likvidaci následků havárie Jaderné elektrárny Fukušima I zlomový. Podívejme se, s jakými problémy se pracovníci i obyvatelé potýkali a co se podařilo či nedařilo.

Vánoce na blátě: bylo tomu tak i dříve?

Štědrý den je za námi a opět se potvrdilo, že přišlo zklamání v podobě prosincové oblevy. Z vyprávění našich babiček a dědečků víme, že si během svého mládí užívali hojnost sněhobílé pokrývky. Co se tedy změnilo a má na blátivé Vánoce vliv oteplování zeměkoule?

Smrt slovenských vojáků v Afghánistánu

Černý pátek, tragické zakončení roku, tragédie v Afghánistánu. Takové titulky se objevily v médiích po pátku 27. prosince 2013, kdy si výbuch nástražného výbušného systému vyžádal životy dvou operátorů slovenského 5. pluku špeciálneho určenia z Žiliny.

Severní cesta těší námořníky, ale děsí klimatology

Nákladní loď Nordic Orion v říjnu úspěšně dokončila cestu z kanadského Vancouveru do finského přístavu Pori. Celkem banální titulek zprávy z obchodního tisku však vypovídá o proměnách podnebí na Zemi víc, než varovné studie věhlasných klimatologů. Ledu je letos méně, a „Severní cesta“ se tak otevírá nákladní přepravě. Severní cesta kolem Aljašky není...

Nejstarší lidský genom, viry neandrtálců a vzkříšení kozorožce

Ve španělské jeskyni Atapuerca se nachází jedno z nejstarších známých pohřebišť. Nyní se zde z kosti staré 400 000 let podařilo rekonstruovat mitochondriální genom. Ze všeho nejvíce se podobá genomům denisovanů, ale těžko říct – může se jednat o společného předka neandrtálců a denisovanů nebo o homo heidelbergensis. Poslední data ukazují, že se v minulosti...

Jezděte na elektrokole stylově

Vzhled elektrokol bývá zhusta hlavně praktický, to se ale nyní začíná měnit. Španělský tým konstruktérů a designérů Oto Cycles vytváří elektrifikované cruisery a retro kola. Jezdit tak můžete nejen ekologicky, ale také hyperstylově.

Jezděte na elektrokole stylově

Vzhled elektrokol bývá zhusta hlavně praktický, to se ale nyní začíná měnit. Španělský tým konstruktérů a designérů Oto Cycles vytváří elektrifikované cruisery a retro kola. Jezdit tak můžete nejen ekologicky, ale také hyperstylově.

Osobní auto z Lega

Dvojici technických nadšenců se povedl zajímavý až kuriózní kousek - postavili funkční dvoumístné osobní auto ve stylu dvacátých let, které se skládá téměř výhradně z kostek stavebnice Lego.

Jaký byl rok 2013?

Osobně doufám, že si každý čtenář na otázku v nadpise odpoví alespoň částečně kladně. Dnes ale nebudeme hodnotit soukromé dojmy z roku, který se pomalu chýlí ke svému konci. Zaměříme se na končící rok z pohledu kosmonautiky. Připomeneme si nejvýznamnější události a nezapomeneme ani na trochu statistik - který stát měl nejvíce startů a kdo se může letos...