Blíží se konec sodíkových lamp v pěstitelství

výnos ve skleníku

Stále větší celosvětová poptávka po čerstvé pěstitelské produkci, ve stále větších objemech, vyžaduje efektivní osvětlení, poskytující celoroční podmínky pro růst. S takovým řešením přichází společnost Current, která použila osvětlení GE lighting v podobě 1000W LED náhrady za vysokotlaké sodíkové lampy (HPS).

Osvětlení nesoucí označení Arize Element je vybaveno několika světelnými spektry, aby maximalizovalo růst pro specifické plodiny. Díky tomu mohou pěstitelé přizpůsobit světlo specifickým potřebám každé plodiny. Univerzální možnosti upevnění umožňují instalovat osvětlení desítkami různých způsobů na stávající svítidla, čímž se výrazně zkracuje doba použití. Světlo má také unikátní design, který minimalizuje stínování a umožňuje maximální průnik přirozeného světla.

Dalším dílčím úspěchem v oblasti pěstitelských LED se může pochlubit společnost Fluence spadající pod Osram, která ve spolupráci s  Wageningen University and Research (WUR) zveřejnila počáteční výsledky kultivační zkoušky analyzující řešení s plně spektrálním LED osvětlením. Výzkumná data ukázala, že použití spektra Fluence PhysioSpec Greenhouse ™ je ve srovnání se svítidly pro skleníkové osvětlení HPS o 11% efektivnější ve výnosu u některých rajčatových kultivarů a zároveń je energeticky úsporné.

Zdroj: ledinside.com