Česnek jako elixír zdraví. Příchází čas na jeho jarní setbu

Česnek patří mezi zázračné potraviny s velmi pozitivním vlivem na lidské zdraví. Pomáhá zlepšovat peristaltiku střev, snižuje cholesterol, jeho silice má silné antiseptické vlastnosti a celkově povzbuzuje vitalitu. Máte zahrádku? Nastává čas pro jarní setbu česneku.

Česnek asi netřeba příliš představovat. Jde o celosvětově rozšířené koření, bez kterého by se neobešla leckterá národní kuchyně. Jde ale také o velmi zdravou rostlinu s vynikajícími antibakteriálními vlastnostmi. To jej předurčuje k roli oblíbeného domácího léku na cokoli.

Původ česneku

Česnek je vytrvalá bylina (i když se tak samozřejmě nepěstuje) původem ze střední Asie. Původní oblastí výskytu česneku bylo podle některých pramenů Mongolsko, odkud se záhy dostal do Číny. S trochou nadsázky lze tedy říci, že nemáme příliš právo si stěžovat na čínské náhražky česneku. Česnek je v Číně totiž doma. Platí ale, že nejlepší volba je česnek český. Nejen proto, že má výraznější chuť, ale také kvůli větší čerstvosti a celkově příznivějším ekologickým aspektům jeho dopravy.

Nejbližšími příbuznými česneku jsou další aromatické druhy zeleniny, jako je cibule, pažitka či pórek. Asi netřeba dodávat, že i konzumace této zeleniny je pro lidské zdraví a vitalitu velmi prospěšná.

Pěstování česneku

Hlavní příčinou nedostatku českého česneku v běžných supermarketech je zřejmě jeho těžší pěstování v podmínkách intenzivní produkce. To spolu s tradičním důrazem českých spotřebitelů spíše na cenu než kvalitu způsobilo téměř zánik velkopěstování česneku. Naopak na malých zahrádkách je česnek velmi oblíbený a pěstuje se docela snadno.

Sázejte jen pěkné a neporušené stroužky česneku. Poškozený stroužek by zbytečně hnil. Sadbu česneku koupíte v zahradnictví nebo na trhu. Sázejte také co největší stroužky, protože takové nejlépe rostou. (Foto: Thinkstockphotos.com)

Česnek je možné sázet na podzim nebo na jaře. Oba způsoby mají svá pro i proti. Zastánci podzimního sázení tvrdí, že takto česnek dozraje dříve a je více aromatický. Na podzim je ale nutné sadbu dobře načasovat těsně před první mrazy, sadbové stroužky jinak rády hnijí. Ideální také je, pokud sadbu co nejdříve pokryje sníh.

Na jaře je sázení česneku o trochu snazší. Zvolte období, kdy už půda nebude po tání sněhu tolik rozmáčená, na záhoně by z důvodu prevence chorob také neměly v předchozím období růst příbuzné rostliny (pórek, cibule). Pokud na záhoně před dříve rostl hrách či fazole, je to jen dobře.

Sází se jednotlivé stroužky česneku do hloubky 5-8 cm, v řádku po 10 cm. Mezi řádky ponechte cca 30cm mezeru. Stroužky česneku před sadbou podle návodu namořte přípravkem Sulka, který je ochrání před plísněmi a škůdci. Moření se nebojte, Sulka je dobře rozložitelný anorganický přípravek na bázi síry použitelný i v ekologickém zemědělství. A pak už jen rostliny občas okopejte a zalévejte.

Česnek se sklízí, když vrchní zelená nať začne sesychat. Poté je nutné jeho palice dobře vysušit na vzdušném a stinném místě, jinak plesniví.

„Léčba“ česnekem

Počínající nachlazení a jiné podobné neduhy zažene česnečka. Ať už klasická nebo jednoduchý „oukrop“. Vymačkejte do talíře dva stroužky česneku, přidejte sůl, majoránku, trochu sádla a vejce. Vše pak zalijte vařící vodou. Výsledkem je překvapivě dobrá posilující a ostře vonící česneková polévka.

Mohlo by vás také zajímat:

  • Japonský recept pro zdraví – miso polévka

  • Propolis  včelí zázrak a lék na nachlazení

  • Bylinky v květináči – kmín nevyroste, tymián ano

Velmi dobrou zkušenost mám také s cucáním česneku. Čínská medicína jej doporučuje na počínající chřipku, mně vždy zabere také na bolesti v krku. Prostě si vezměte stroužek česneku do úst a cucejte jej jako bonbon tak dlouho, dokud je vám to příjemné. Není to sice příliš „společenská“ léčebná metoda, ale funguje.

Poněkud drastičtější metodou je rozmixovat několik stroužků česneku a jednu cibuli v hrnku mléka. Získáte nápoj sice odporné chuti ale prý se zázračnými léčivými účinky. Tento lék ale zatím na rozdíl od česnečky vyzkoušený nemám.

The post Česnek jako elixír zdraví. Příchází čas na jeho jarní setbu appeared first on Nazeleno.cz.