Čínské velvyslanectví: Praha poškozuje česko-čínské vztahy

Rada hlavního města Prahy se 7. října rozhodla vypovědět partnerskou smlouvu s Pekingem. Podle Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice „lze toto jednání považovat za narušení důvěry, poškození čínsko-českých vztahů a atmosféry, ve které se nacházela regionální výměna a spolupráce mezi oběma zeměmi.“

„Princip jedné Číny se dotýká čínské suverenity a její územní celistvosti a patří ke stěžejním zájmům čínské strany, je to základ a předpoklad pro veškerou výměnu a spolupráci, které čínská strana rozvíjí s ostatními zeměmi, je to též uznávaná norma pro mezinárodní vztahy a obecný konsensus, na kterém se shodlo mezinárodní společenství,“ uvedlo čínské velvyslanectví.  

Česká vláda podle něj důsledně dodržuje zásadu jedné Číny. „Čínská strana je ochotna spolupracovat s českou vládou a se všemi společenskými sférami v další podpoře výměny a spolupráce mezi Čínou a Českem na všech úrovních a ve všech oblastech, včetně posílení regionální přátelské výměny a spolupráce mezi oběma zeměmi,“ stojí v prohlášení ambasády.

„Vyzýváme proto magistrát hlavního města Prahy, aby co nejdříve změnil svůj přístup, přizpůsobil se trendu současného vývoje a historického pokroku a vrátil se zpět na cestu, která podporuje rozvoj bilaterální vztahů. V opačném případě nakonec pocítí újmu jeho vlastní zájmy,“ dodal mluvčí čínského velvyslanectví.