ČR může získat přes 2 miliardy EUR k modernizaci veřejného osvětlení

Společnost Philips dnes uspořádala setkání u kulatého stolu na téma “Evropské dotační fondy a renovace infrastruktury měst a obcí v ČR v programovém období 2014 – 2020” za účasti představitelů z Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva vnitra, Státního fondu životního prostředí, Komory statutárních měst ČR, hospodářské komory a dalších odborníků s cílem diskutovat o možnostech moderního osvětlení pro města.

V rámci příštího programového období může Česká republika získat z evropského rozpočtu pro regionální rozvoj 20,5 miliard EUR, přičemž celkově bude v rámci celé EU rozděleno 183,3 miliard EUR. 10 % ze strukturálních fondů je určeno na projekty zaměřené na úspory energie. To otevírá nové příležitosti pro obce, které chtějí zefektivnit svoji infrastrukturu, ale doposud neměly na tyto projekty finanční prostředky. Ministerstvo životního prostředí proto vybízí obecní samosprávy a regiony k přípravě projektů pro rozvoj měst a obcí.

S ohledem na skutečnost, že venkovní a vnitřní osvětlení tvoří až 19 % celkové světové spotřeby elektřiny, je v této oblasti významný prostor pro úsporné osvětlovací systémy. Veřejné osvětlení v České republice se dle Philipsu dlouhodobě potýká s podfinancováním, protože v programovém období 2007 – 2013 nebylo součástí dotační politiky a nebylo tak možné přímo na tuto oblast čerpat evropské dotace. V případě modernizace zastaralého osvětlení moderními LED řešeními se předpokládá úspora nákladů na elektřinu a údržbu ve výši 50 až 75 %. Což může být zdrojem finančních úspor až ve výši 1,8 miliard Kč ročně.

Zdroj: Philips ČR