Cree nabízí novou řadu keramických LED

Společnost Cree uvedla na trh novou sérii středně výkonných LED XLAMP XH-G a XH-B s keramickým pouzdrem, což novou řadu odlišuje od většiny konkurenčních LED s podobným výkonem, které jsou dodávány v plastovém pouzdře.

Nová produktová řada XH se vyznačuje pouzdrem o velikosti 3 x 3 mm a velmi mělce klenutou primární čočkou. LED XH-B dosahuje svítivosti v rozmezí 24,5-26,9 lm a model XH-G poskytuje světelný tok v rozmezí 26,6-29,7 lm při teplotě barev okolo 3000-4000K a při napájecím proudu 65 mA. Jejich účinnost tak dosahuje až na skvělou hodnotu 170 lm/W.

Dle slov produktového manažera Paula Scheidta, architektura nových LED umožňuje dosáhnout většího úhlu vyzařování až 130°, což je téměř o 15° více oproti konkurenčním plastovým diodám. Díky tomu se nové výrobky budou výborně hodit do světelných aplikací, jako jsou například náhrady lineárních zářivek.

Ovšem největší předností nových LED, je podle dodatku Scheidta, jejich trvanlivost. Životnost plastových LED, při zvýšené teplotě okolo 95°C se pohybuje i pod hranicí 20 000 hodin. Nová výrobková řada LED Cree XH je postavena na keramické bázi, která velmi dobře snáší zvýšenou teplotu a životnost tak dosahuje až na 50 000 hodin.

Společnost Cree demonstrovala možnosti nové LED na 30 x 30 cm velké stropní zářivce, která byla osazena 64 LED typu XH-G. Při příkonu 10W měl prototyp světelný tok 1587 lm a celková účinnost tedy dosahovala 159 lm/W.

Zdroj: ledsmagazine.com