Cree představuje vlastní LED žárovku

Americká společnost Cree je známá hlavně jako výrobce špičkových světelných diod a dalších polovodičových součástek. Nyní se vrhla i na výrobu kompletních LED žárovek pro koncové uživatele.

Hlavním lákadlem k pořízení nových Cree LED žárovek je jejich maloobchodní cena, kterou výrobce nastavil velmi agresivně. Ta je pro ekvivalent klasické 40W  žárovky stanovena na 9,97 dolaru (tedy asi 200 Kč bez DPH) a pro ekvivalent 60W žárovky se cena pohybuje dle odstínu mezi 12,97 – 13,97 USD (260-280 Kč bez DPH).

Světelné zdroje Cree sloužící jako náhrada klasické 60W žárovky poskytují světelný tok 800 lumenů při spotřebě 9,5W a jsou k dispozici ve dvou odstínech s teplotou chromatičnosti 2700K (teplá bílá) a 5000K (denní světlo). Ekvivalent 40W žárovky poskytuje světelný tok o velikosti 450 lumenů a vykazuje spotřebu pouhých 6W, k dispozici bude pouze v odstínu teplá bílá 2700K.

Nová řada LED žárovek nabízí stejně jasné světlo jako klasické žárovky a zároveň dosahuje neuvěřitelné úspory až 84% energie, což dle Cree může ročně uspořit až 61 dolarů (1220 Kč), k testu úspory bylo využito 5 typů nejvíce využívaných svítidel v amerických domácnostech.

Díky uspořádání světelných diod kolem středové osy (technologie Filament Tower™) poskytuje Cree žárovka rovnoměrně rozprostřené světlo, věrně imitující rozprostření světla klasických žárovek. LED žárovky mohou být umístěny ve většině typů svítidel a jsou navrženy tak, aby svou životností vydržely dobu delší jak 25 klasických žárovek (min. 25000 hodin).

Našince jistě nepotěší, že nové LED žárovky od výrobce Cree jsou zatím k dostání výhradně u severoamerického prodejce potřeb pro domácnost, společnosti Home Depot. Zda výrobce plánuje rozšířit distribuci i do Evropy zatím bohužel není známo.

Zdroj: www.cree.com