Do kin míří komedie Karel, já a ty o krizi v manželství s Jenovéfou Bokovou v hlavní roli

Komedie Karel, já a ty režiséra Bohdana Karáska s Jenovéfou Bokovou v hlavní roli vstoupí do českých kin 14. listopadu. Autorský celovečerní debut o pauze v manželství, stálosti vztahů a empatii rozvíjí úvahu o smyslu vztahů a možnosti zvolit jednoho partnera pro život a nahlíží do života generace dnešních třicátníků. Po boku Českým lvem oceněné herečky se představí divadelní herec Miloslav König a Miroslav Faderholz.

Na půdorysu manželství Karla a Saši, které se ocitlo v mrtvém bodě, vykreslil režisér a scenárista v jedné osobě obraz partnerských vztahů dnešních třicátníků z pohledů obou pohlaví. Mladá právnička Saša si dává pauzu od vztahu s Karlem a najde chvilkový azyl u Dušana, starého známého, který jim kdysi hrál na svatbě. Film ubíhá ve volném sledu setkání, rozmluv, drobných epizod, jimiž obě ústřední postavy, občas vzájemně, občas každý zvlášť, ohledávají unikavé téma partnerských vztahů a osvětlují je ze svých opačných perspektiv.

„Mojí ambicí nebylo říct o dnešních vztazích něco nového. Spíše pozorovat lidi, kteří se s nimi poctivě potýkají, přičemž ta poctivost je pro mě důležitá. Možná v tom je mnohem víc jakéhosi „postpuberťáckého vcítění“ než nějaké cílené, dospělé sociologie,” říká Karásek.

O debutu Bohdana Karáska se mluví jako o prvním českém mumblecore filmu, subžánru současného amerického nezávislého filmu. Vyznačuje se přirozeností dialogů i hereckých výkonů, staví na prvcích realizmu a vzniká s velmi omezeným rozpočtem. Ovlivnění americkým hnutím potvrzuje i sám režisér.

„O inspiraci mumblecore se určitě mluvit dá. Potřebu dostat se pod povrch všednosti spolu se stále jasnější představou, jak by to ve filmu mohlo vypadat, jsem měl už dlouho. Teprve potom jsem najednou objevil celý proud filmů, které už takovou představu zhmotňovaly. Co bylo u mě imaginární, bylo už jinde skutečností, mumblecore mě logicky začal fascinovat a jeho inspiraci pak samozřejmě nešlo minout. Myslím ale, že bych své filmy natočil i bez mumblecoru, touha a čím dál jasnější představa tohohle filmového tónu tu byla už předtím,” říká Bohdan Karásek.

Distributorem filmu je spolek Marienbad Film, který pořádá festival nezávislých a experimentálních filmů Marienbad Film Festival a Mobilní filmový klub. Snímek Karel, já a ty je tak nejen debutem filmovým, ale i distribučním. „Jsem šťastná, že první distribuční titul, se kterém pracuji, je Bohdanův film. Dávalo mi největší smysl, abych tento film dostala k divákům do kin, kvůli jeho přirozenosti, přemýšlivosti a vzácném povzbuzujícím tónu,” říká Klára Khine za distribuční společnost Marienbad Film.

Bohdan Karásek (1978, Brno), hudebník a filmař, vystudoval Vyšší odbornou školu filmovou ve Zlíně a později i scenáristiku a dramaturgii na FAMU, kde také působil jako pedagogický asistent. Již od poloviny 90. let točil krátké amatérské a experimentální snímky. V roce 2008 realizoval snímek Nadějná generace. V nezávislé produkci Filmové společnosti Alfreda Bouriany vznikly tři „bytové filmy" Lucie (2011), Milostné písně (2013) a Karel, já a ty (2019).

{loadmodule mod_tags_similar,Související}