Filmový festival v Benátkách zahájí kdysi skandální film Extase Gustava Machatého

Mezinárodní filmový festival v Benátkách oznámil první film letošního 76. ročníku. Bude jím digitálně restaurovaná Extase Gustava Machatého, která se do Benátek vrátí po 85 letech. Světová premiéra digitálně restaurované Extase proběhne v předvečer zahájení festivalu 27. srpna.

"Extase je ve světovém měřítku jedním z filmů, které se objevují ve všech příručkách a přehledech dějin kinematografie, ale ne vždy kvůli svým uměleckým hodnotám. Častěji je spojována se skandálem, který způsobila na festivalu v Benátkách v roce 1934, ve kterém sehráli své role i papež Pius XI nebo Benito Mussolini. Nám šlo ale především o to, aby se film zaskvěl ve své původní podobě, byť digitálně - to vyžadovalo rozsáhlé historické rešerše, pátrání po nejlepších zdrojových materiálech pro digitalizaci a hlavně hledání dobového obrazového i zvukové podání. Podařilo se to nejen díky odborným kapacitám archivářů a restaurátorů, ale také díky intenzivní mezinárodní spolupráci s řadou dalších archivů," říká k restaurování generální ředitel Národního filmového festivalu Michal Bregant.  

Extase Gustava Machatého z roku 1932 se řadí k nejambicióznějším českým filmům 30. let. Hlavní roli ztvárnila tehdy osmnáctiletá Hedy Kiesler, kterou tato role proslavila po celém světě, takže i když hrála pod jménem Hedy Lamarr od 30. let v Hollywoodu, její role v Extasi pro ni zůstala osudovou.

Na jednoduchém příběhu, v němž novomanželka Eva prožije první milostné vzplanutí nikoliv s postarším manželem Emilem, ale s mladým inženýrem Adamem, rozehrál Machatý za pomoci kameramana Jana Stallicha extravagantní obrazovou oslavu vášně a lidsképráce plnou symbolů a metafor. Příběh je vyprávěn především obrazově, takže vystačí s minimem dialogů, za to hudba jednoho z nejžádanějších dobových filmových skladatelů Giuseppe Becceho zní takřka celým filmem.

Snímek vznikl v české, německé a francouzské verzi s mírně rozdílným obsazením - i díky tomu byla Extase uvedena také ve Francii, Německu, Velké Británii, Spojených státech amerických a v dalších padesáti zemích Evropy, Jižní Ameriky, Afriky a Asie.

Cílem restaurování, které probíhá pod vedením Národního filmového archivu, je uvést českou verzi filmu, a to v podobě co nejbližší té z benátského festivalu v roce 1934. Do českých kin vstoupí Extase na začátku roku 2020.