Globální vývoj cen světelných diod

Tržní podíl LED zažívá již několik let za sebou dramatický nárůst, již v příštím roce by měl celosvětový objem LED osvětlení dosáhnout astronomického podílu 33,3 mld USD (cca 750 mld. Kč). Tržní expanze podle analytiků nebude mít konce, z 22% objemu v roce 2017 by mělo LED osvětlení dosáhnout až 66% již v roce 2022.

Tento boom je ovlivněn hlavně vstupem nových společností, které se zaměřují právě na tuto technologii. Díky zvyšující se konkurenci rovněž klesají výrobní náklady, při současně se zvyšující efektivnosti a trvanlivosti výrobků. Za posledních několik let LED technologie zažívá rovněž konkurenční boj, ze kterého může profitovat zákazník díky neustále se snižující ceně. Společnostem rovněž výrazně klesly marže oproti situaci před 7 lety, kdy bylo jen několik silných výrobců na trhu a ceny podstatně výš.

Jednoznačný pokles cen je viditelný na rozdílu LED ekvivalentu k 60W žárovce zakoupeného v roce 2011, kdy se cena pohybovala okolo 45 USD (cca 990 Kč) a stejně výkonné LED žárovky zakoupeného začátkem roku 2018 za průměrnou cenu okolo 8 USD (160Kč). Tedy současné ceny jsou na 20% původní hladiny. Nejlevnější LED žárovky jsou přitom nyní dostupné za ještě nižší ceny hluboko pod 100 Kč za kus.

Čínští výrobci LED technologií, kteří dokázali významně snížit výrobní náklady a zvýšit dostupnost této technologie, ovšem v současné době musí vzdorovat nové výzvě v podobě cenové války mezi USA a Čínou, kdy byly zavedeny přísné celní bariéry na dovoz LED technologií do USA.

Zdroj: ledinside.com