44 článků z ÚTERÝ 28.8.2012

V západní Africe biomasy přibývá, suchu navzdory

Někdo tam nahoře nás nemá rád, říkají Ghaňané na již téměř půl století trvající nezvyklé sucho. Klimatologové dávají část viny tamním žloutnoucím pralesům a prognózují zhoršování situace, protože stromy nebudou plnit svou funkci uklízeče oxidu uhličitého z atmosféry. Biologům vychází pravý opak.

Do lovu exoplanet se vrhá také Čína

Čína bude hledat exoplanety z Antarktidy. Čína od začátku letošního roku provozuje v Antarktidě na Dome Argus první ze tří dalekohledů o průměru 0,5 metrů s názvem AST3-1. Jedním z jeho úkolů by mělo být také hledání exoplanet tranzitní metodou. Na projektu spolupracuje Čína společně s Austrálii. Další dalekohled má být spuštěn na přelomu let 2013 [...]

Kniha Zhoubné houby

Knížka hravou formou přibližuje známé i neznámé, jedlé i velmi nebezpečné houby. Její čtenáři se tak už nebudou muset hub bát, poznají totiž dobře, že jen některé z nich jsou ty zhoubné.

Dočkáme se v srpnu Modrého měsíce?

Možná jste už někdy slyšeli, že termín Modrý měsíc se používá pro označení dvou úplňků v jednom kalendářním měsíci. A právě tato událost nás letos v srpnu čeká. V pátek 31. srpna po poledni nastane druhý srpnový úplněk, ten prvý zpestřil prázdninovou oblohu už 2. srpna ráno. Ve skutečnosti ale vlastně Modrý měsíc nenastane, protože tento již...

Pravoslavný extremismus v Rusku

Pootevírají se v Rusku dveře pravoslavnému extremismu? Pořádek v ulicích Moskvy, ale zřejmě i jiných ruských měst, začnou brzy kontrolovat hlídky, složené z pravoslavných věřících. Pravoslavná církev však chce jít ještě dál a dosáhnout zákazu potratů, antikoncepce, předmanželského a nemanželského sexu a také toho, aby ženy v Rusku nesměly chodit...

Potvrzení praváci neandrtálci

Neandrtálci byli většinou praváci a jejich mozek zřejmě měl kapacitu potřebnou k tomu, aby mohli mluvit. Vyplývá to z nového zkoumání kostry jednoho z nejstarších evropských neandrtálců.

Potvrzení praváci neandrtálci

Neandrtálci byli většinou praváci a jejich mozek zřejmě měl kapacitu potřebnou k tomu, aby mohli mluvit. Vyplývá to z nového zkoumání kostry jednoho z nejstarších evropských neandrtálců.

Věřím, že porostou

Letošní sezóna je zatím pro houbaře smutná, nerostou. Je teplo, a hlavně velké sucho. Optimistou je ale náš úterní host Tandemu, jihlavský mykolog Marek Brom, který věří, že si ještě z lesa letos odneseme plné košíky.