35 článků z PONDĚLÍ 29.10.2012

Chaty v Beskydech využijí geotermální energii

Na vrcholu Beskyd, Lysé hoře, je v posledních dnech nebývale živo. Stavbaři zde pracují paralelně na dvou turistických chatách: Bezručově chatě Klubu českých turistů a chatě Slezský dům společnosti AK 1324. Poblíž druhé jmenované chaty se do vrcholu Beskyd “zakusují” vrtaři z paskovské společnosti Green Gas DPB a.s., divize důlních a povrchových vrtů....

Čína ukázala další stealth stíhač 5. generace

Zhruba v polovině září se na internetu objevily fotografie dalšího čínského stíhacího letounu 5. generace. Shenyang J-31 alias F-60 má být oproti známějšímu J-20 menší, podle čehož bychom jej mohli zařadit do střední kategorie stíhačů. Doposud ovšem není jasné, zda se mají výše uvedené typy doplňovat nebo si navzájem soupeřit.

Švédsko začíná dovážet odpadky a chce jich hodně

Vysoce efektivní systém, který recykluje naprostou většinu komunálního odpadu způsobil, že monarchie Skandinávského poloostrova začíná mít problém s nedostatkem odpadu. Obrací se na své sousedy s nabídkou, která se těžko odmítá.

Malé vodní elektrárny potřebují podpořit

Malé vodní elektrárny byly dlouhá léta významný zdroj obnovitelné energie. Přestože roste podíl fotovoltaiky či biomasy, vodní elektrárny zůstávají důležitým zdrojem energie. O malých vodních elektrárnách se hovořilo na konferenci, kterou v říjnu uspořádal B. I. D Services.