37 článků ze ČTVRTKA 20.12.2012

První mikrokvasar ze sousední galaxie

Galaxie v Andromedě ukrývala mikrokvasar oslnivě zářící v rentgenové i rádiové části spektra. Zahrnuje černou díru o hmotnosti 10 Sluncí a hvězdného společníka střední velikosti.

Opravník zoologických omylů aneb Zoologie v médiích

Mluvčí plzeňské zoo Mgr. Martin Vobruba sepsal přehled těch největších prohřešků, se kterými se můžeme v médiích setkat u zpráv ze světa zoologie. Užitečné informace mohou posloužit žurnalistům, bloggerům i samotným čtenářům. Autor si neklade za cíl někoho poučovat nebo urazit, spíše nedostatky konstatovat a varovat před nimi, mnohé z nich jsou totiž pro...

Tau Ceti: Obyvatelná planeta, která vystoupila z mlhy?

Astronomové prý objevili početný systém u jedné z nejbližších hvězd. Letošní rok je v oblasti výzkumu exoplanet rokem blízkých exoplanet. Nejdříve byla objevena planeta u Alfa Centauri. Poté bohužel zpochybněna existence druhé nejbližší exoplanety Epsilon Eridani b a nyní představili astronomové objev početnějšího systému u hvězdy Tau Ceti. Posledně dvě...

Co se děje v zimním lese

Stopy zvěře ve sněhu prozradí, jak živo bývá v noci v lese. Potravu hledají drobné myšice, zajíci, lišky, srnčí a jelení zvěř, divočáci, veverka nebo dokonce tetřev a další.

Pražská ZOO pokřtí sobí mláďata

Pražskou ZOO dnes čekají hned dva křty. Jednak bude od 14:00 hodin představena kniha o prvním umělém odchovu mláděte ledního medvěda, a dále budou pokřtěna mláďata soba polárního. Jde o samečka a samičku a oba přibyli do pražského stáda letos v dubnu.