34 článků ze STŘEDY 2.1.2013

Létající barvy od Rheinmetallu

Firma Rheinmetall je velmi dobře známá ve zbrojařských kruzích se svou více jako sto dvacetiletou tradicí. Ale nejsou to jenom děla pro tanky Leopard, které pokračují ve firemní tradici palných zbraní. Nově se Rheinmetall dostal i na světovou špičku v laserové technice.

Chebsko zasáhlo zemětřesení, většina lidí ale nic nezaznamenala

Chebsko zasáhlo po roční odmlce zemětřesení. Zatím se v oblasti objevil jen jeden otřes o síle 2,6 stupně Richterovy škály. Ohnisko bylo nedaleko obce Nový Kostel. Podle seizmologů ale většina obyvatel nic nepocítila. Šlo spíše o zvukovou kulisu, která právě tento typ otřesů doprovází. Podle odborníků je ale možné, že další otřesy můžou pokračovat. Země...

Super video z Mezinárodní kosmické stanice s českými titulky

Na internetu je velmi povedená kompilace z paluby Mezinárodní kosmické stanice. Pěkné asi dvouminutové video navíc obsahuje i české titulky. Pro jejich aktivaci stačí kliknout (po spuštění) na druhou ikonku zleva dole. Nezapomeňte sledovat novinky z astronomie a kosmonautiky na našem Facebooku a Google Plus.    

Tálibán popravil 21 pakistánských vojáků

Tvrdé boje mezi pákistánskou armádou a Tálibánem pokračuji. Nejnovější smutnou epizodou je smrt 21 pákistánských výsadkářů popravených Tálibánem. Bilance mohla být ještě horší, ale dvěma pákistánským vojákům se naštěstí z tálibánského zajetí podařilo uniknout.

Horká místa v genomu

Studium autismu přivedlo vědce ke genomickým hotspotům - „hrncům v nichž to vře“ a kde evoluce z mutací metodou pokus omyl vaří své novoty.

Delfíni v Praze – cirkus bude!

Český národ pravda nedisponuje mořem, ale touha po dovádění ve slaných vlnách nám nechybí. A když už ta trocha skotačení, proč ne třeba právě s klauny moře – delfíny. Když jsem na serveru Ticketportal narazil na nabídku prodeje lístků k jedinečné šou, plavání s delfíny, měl jsem ji prve za nepovedený vtip. Ale oni ti skutečně mezi 25.2-5.3 2013 budou. A ať si...

V australských vodách řádí smrtelně nebezpečná medúza

Zatímco my se v těchto dnech zavrtáváme do kabátů a ovíjíme radiátory zkřehlýma rukama, na jižní polokouli vrcholí koupací sezóna. Ve slunné Austrálii se teď sice vyhřívají ve zhruba třiceti stupních, v některých oblastech je ale lepší chodit do vody oblečený. Jen v ochranném obleku se člověk uchrání před smrtelně nebezpečnou medúzou čtyřhrankou, která má...

Americký prezident dostane V-22 Osprey

Americká prezidentská vrtulníková letka Marine One má do svých řad dostat konvertoplán Boeing V-22 Osprey, který doplní v současné době provozované VH-3D Sea King  a UH-60 Black Hawk. Hlavním dopravním prostředkem amerického prezidenta však i nadále zůstanou automobily a dopravní letouny Boeing 747-200B s volacím jménem Air Force One.