35 článků z PÁTKU 4.1.2013

Kepler-32 aneb odhady o počtu planet v Galaxii opět létají vzduchem

Pět planet u červeného trpaslíka Kepler-32 má být vzorem pro celou Galaxii. Už nějaký ten pátek známe dvě exoplanety, které by měly obíhat kolem červeného trpaslíka Kepler-32, přičemž další až tři planety byly v pozici kandidátů. Vědci z Caltechu nyní tyto tři planety potvrdili. Máme zde tak pět planet o poloměrech 0,8 až 2,7 Země, které jsou [...]

Velký třesk pod mikroskopem

Elektrický náboj v krystalech se chová jako vesmír těsně po svém zrodu. Materiáloví fyzikové s jejich pomocí dokázali ověřit kosmologickou teorii svých teoretických kolegů. Byla stará víc než dvacet let.

Přírodní jaderný reaktor starý 2 miliardy let

Velice zajímavý článek se objevil na serveru Akademon - popisuje přírodní jaderný reaktor starý 2 miliardy let. O celém fenoménu již většina čtenářů nejspíš slyšela, protože objev tohoto "zařízení" se odehrál už v 70. letech.

ITClamp svorka – traumatické krvácení pod kontrolou

Dnes se opět podíváme na zajímavou zdravotnickou pomůcku. ITClamp je speciální život zachraňující svorka, která nejvíce připomíná vlasovou sponu - zde však veškerá podobnost končí. ITClamp může v polních podmínkách zacelit ránu na těle a zachránit raněného před vykrvácením, zejména při masivním krvácení z tepen.