36 článků z PONDĚLÍ 14.1.2013

Přenosné protiletadlové střely na dnešním bojišti

Přenosné protiletadlové střely se začaly používat až v 60. letech minulého století, kdy došlo k dostatečnému pokroku v oblasti řízených střel a miniaturizaci elektroniky. V pozdějších letech se staly choulostivým vývozním artiklem, protože vzhledem ke své velikosti jej přenese i pěšák a není problém je lehce ukrýt. Na druhou stranu, jsou schopné zničit i...

Ozvěny Ekofilmu

První letošní promítání cyklu filmů s ekologickou tématikou nabízí snímek Fantom kočky. Náruživý filmař Christian Baumeister „ulovil“ unikátní scény ze života jaguára.

Inspirace přírodou (4. díl) - Quo vadis Homo sapiens ?

V předchozích dílech Inspirace přírodou jsme si ukázali :¨Že při zachování přirozeného přírodního životního stylu nebývají zvířata v divočině ani ta chovaná v zajetí nemocná. Logicky se nabízí otázka : no a co člověk ? Je i on pouhou součástí přírody, je z ní vzešlý, vztahují se na něj veškeré přírodní zákony podle kterých příroda funguje ?...

Diagnóza podle dechu

Analýza dechu by mohla zkrátit dobu diagnózy některých plicních chorob z týdnů na minuty. Naznačuje to výzkum na laboratorních myších.

Jak vypadali naši předkové

Moderní forenzní metoda, která slouží k určení barvy vlasů a očí, se dá použít i v případě historické DNA. Prokázal to tým polských a nizozemských vědců.