46 článků z PONDĚLÍ 4.2.2013

Lidová plenoptika pro vědu

Koncem roku 2011 byl na trh uveden první plenoptický fotoaparát "pro masy" - Lytro. Kouzla s fotografií pomocí mikročoček už si našla použití i ve vědě.

Írán představil nový bojový stíhací letoun Káhir-313

Při příležitosti 34. výroční islámské revoluce představil íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nový stíhací letoun Káhir-313. Podle jeho vyjádření se má jednat o nejmodernější letoun současnosti a sloužit má výhradně k obranným účelům. Na internetu se už však objevil názor, že se jedná o nepříliš povedený model.

Zimující kormoráni decimují ryby v povodí Radbuzy

Tisícihlavé hejno kormoránů krouží nad plzeňskou Radbuzou a během chvíle mění řeku v rybí jatka pro jedny fascinující přírodní podívaná, pro druhé doslova hororová scéna. Kormoráni, kteří u nás od září do března přezimují, dělají každý rok vrásky hlavně rybářům.

Našli vědci na Zemi kousek planety Merkur?

Vloni našli v Maroku meteorit, který možná přiletěl z Merkuru. Padající hvězdy nebo odborně meteory mají obvykle původ v materiálu, ze kterého vznikala Sluneční soustava, případně se jedná o pozůstatky po srážkách planetek. Na Zemi se však najdou i meteority, v jejichž rodokmenu bychom nalezli Měsíc nebo Mars. Původ podobných meteoritů je poměrně jednoduchý....

V Zoo Praha se narodilo mládě orangutana

Pražská zoo se raduje z narození mláděte jednoho z nejohroženějších lidoopů planety, orangutana sumaterského. Mládě se samici Mawar narodilo v neděli dopoledne. Pavilon Indonéská džungle zůstává kvůli absolutnímu klidu pro matku i mládě zatím uzavřen.

GE bude osvětlovat D’Island Residence v Malajsii

Americká společnost GE Lighting divize General Electric, byla vybrána pro řešení osvětlení venkovních prostranství v residenčním rozvojovém projektu D’Island Residence, nacházející se v jihovýchodní Asii ve státě Malajsie. GE bude pro osvětlení residenčního projektu využívat moduly R250, R 150 a LED Tetra miniMAX System pro venkovní osvětlení, které byly...