44 článků z ÚTERÝ 19.2.2013

NASA na tři hodiny ztratil přímé spojení se stanicí ISS

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) v úterý na zhruba tři hodiny ztratil přímý kontakt s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Bezpečnost šestičlenné posádky orbitálního komplexu ale nebyla ohrožena a astronauti měli k dispozici omezené záložní spojení přes Moskvu.

NASA vyvíjí novou laboratoř pro ISS, kde bude pěstovat rostliny

Inženýři v Kennedyho vesmírném středisku na Floridě pracují na projektu, který brzy oživí Mezinárodní vesmírnou stanici, a to doslova. Vyvíjí velkou komoru, ve které budou dlouhodobě pěstovat rostliny a zkoumat vliv mikrogravitace na jejich růst a vývoj. Výsledky výzkumu potom budou uplatněny třeba pro cestu na Mars, nebo jakoukoliv podobnou dlouhodobou vesmírnou misi.

Jeden z nejstarších planetárních systémů v Galaxii prý neexistuje!

Existence planet HIP 11952 zpochybněna. Vloni v březnu vyšla studie o objevu dvou obřích planet, které obíhají hvězdu HIP 11952. Celkem nudný systém objevený spektrografem FEROS v Chile dostal punc atraktivity díky své mateřské hvězdě. Ta je velmi chudá na kovy (prvky těžší než hélium) a jedná se o skutečnou hvězdnou pamětnici s odhadovaným věkem 12 miliard let....