28 článků z ÚTERÝ 9.4.2013

Levný vodík z biomasy

Výzkumníci z Polytechnického ústavu a Státní university ve Virginii (Virginia Tech) přišli s revolučním způsobem levné výroby velkého množství vodíku z aktivace prakticky jakékoliv biomasy, resp. obnovitelné rostlinné hmoty.

Curiosity potvrdila, že Mars přišel o většinu atmosféry

Důležitý objev byl představen ve Vídni. V rakouském hlavním městě byly na kongresu představeny nové výsledky laboratoře Curiosity. Přístroj nebo spíše komplex přístrojů SAM sice na sebe dosud upozorňoval zejména analýzou plynů, které se uvolnily ze zahřátých marsovských hornin, ovšem kromě toho dokáže zkoumat i marsovskou atmosféru a její složení. Atmosféra...

Fotografie jako zbraň

Dým, špína na tvářích smísená s krví, zoufalý výraz brečícího dítě hledícího z fotografie, to vše je s poutavým titulkem umístěno na první stránku novin k textu, jenž informuje o dalších střetech v palestinsko-izraelském konfliktu. Hrůzný obrázek ilustrující tamní problémy. Ne vždy však objektivně zachycující realitu místních bojů.

Na velikosti asi přece jenom záleží!

Dohady o významu velikosti penisu neberou konce. Podle nové studie s vygenerovanými obrázky mužů na velikosti mužského příslušenství při volbě partnera záleží. Možná je totiž pro ženy indikátorem zdraví či kondice.

NEO novinky

(2013-04-09 07:32:07) Na letošní duben se chystají hned dvě významné aktivity související s výzkumem blízkozemních těles (NEO), možného nebezpečí jejich střetu se Zemí a ochrany lidstva proti němu.

For Bikes 2013: Čeká nás boom elektrokol?

Zatímco loni byly na pražském veletrhu For Bikes elektrokola stále tak trochu raritou, letos už bylo vše jinak. Bicykly s elektrickým pohonem číhaly na zákazníky téměř na každém kroku a zájemci o tento druh pohonu si prostě nemohli nevybrat.

Boeing představil koncept námořního stíhacího letounu 6. generace

Americké námořnictvo se již pomalu chystá na období po roce 2030, kdy skončí životnost palubních stíhacích letounů F/A-18 Super Hornet a EA-18G Growler. Námořnictvo oslovilo v rámci programu F/A–XX několik předních výrobců stíhacích letounů, aby předestřelo své nápady a vize na palubní stíhací letoun pozdní poloviny 21. století.

For Bikes 2013: Čeká nás boom elektrokol?

Zatímco loni byly na pražském veletrhu For Bikes elektrokola stále tak trochu raritou, letos už bylo vše jinak. Bicykly s elektrickým pohonem číhaly na zákazníky téměř na každém kroku a zájemci o tento druh pohonu si prostě nemohli nevybrat.

Grafen jako filtr prý dokáže odstranit z vody sůl

Naopak větší molekuly (respektive ve vodě rozpuštěné ionty) už otvorem neprolezou. Máme zde tedy jakési chytré „sítko“, respektive nanofiltr. Oproti jiným odsolovacím technikám (odpařování, reverzní osmóza – tu mimochodem zvládají i některé rostliny) by prý tento způsob výroby sladké vody neměl prakticky spotřebovávat energii. Uvedená technologie je dílem...

Největší sluneční plachetnici bude mít NASA

NASA se rozhodla, že se nenechá zahanbit Japonci a trumfne jejich první solární plachetnici IKAROS, která si vyrazila v roce 2010 okolo Venuše. Zatímco japonská plachta zabírala 170 m2, ta americká má mít plochu 1200 m2. Do kosmu se podívá příští rok. Celý projekt se nazývá Solar Sail Demonstration avšak plachetnice samotná se honosí názvem Sunjammer k připomenutí 50....

Bloom – zázračná koule v oceánu

Lidmi obývaný svět “stojí” na vodě. Stoupající hladina moří si z něj bude v budoucnu čím dál tím více ukusovat. Drtivý dopad by to mohlo znamenat především pro hustě osídlené pobřežní oblasti jihovýchodní Asie. Pařížské studio Sitbon Architects však přichází se zajímavým projektem: částečně zanořeným víceúčelovým objektem, kterému voda...

Co je to vaping?

Vaping neboli inhalace z tzv. elektronické cigarety budí mnoho otázek. Je to dobrý způsob, jak odvyknout kouření, nebo má i svá rizika?

Tradice a pověry v pilotované kosmonautice

Když se řekne „kosmonautika“, „kosmická loď“, „raketa“, každý si vybaví prostředí, ve kterém panuje chladná racionalita a hi-tech technologie, které jsou pro většinu smrtelníků nepochopitelné a z laického pohledu na hranici magie. Pilotované lety do vesmíru jsou skutečně velmi exaktním odvětvím, kde se neodpouští sebemenší chyba. Mnoho lidí má kosmonauty...