27 článků ze ČTVRTKA 11.4.2013

S fúzním pohonem snadno a rychle na Mars

Jak se dostat na Mars? Možná by pomohl fúzní motor, se kterým by výprava na Rudou planetu trvala měsíc. Dočkáme se v dohledné době průlomu v technologiích pohonu kosmických lodí?

V nejstarším dinosauřím embryu našli zbytky kolagenu

Nálezy dinosauřích embryí jsou vzácné a vždy fascinující. Téměř všechna známá dinosauří embrya pocházejí z období křídy. Tedy z doby, která končila přibližně před 125 miliony let. Kosti z jihu Číny poblíž města Lufeng ale náleží k mnohem starší vrstvě geologické periody zvané Jura. Šokující na nálezu je zachovalost fosilií. Navzdory časové propasti...

Boj o rtuť v Neratovicích pokračuje, majitelé Spolany zazdili kompromis

NERATOVICE – Vstřícné kroky splachuje polský vlastník Spolany Neratovice do toalety, čeští manažeři se však dohodnout chtěli. Tak hodnotí Arnika výsledky jednání, kterých se na půdě středočeského krajského úřadu účastnila společně se zástupci chemičky. Vyjednávání začalo poté, co krajští úředníci trvali na ukončení používání rtuti pro výrobu chloru...

Nejstarší dinosauří embrya

Mezinárodní tým paleontologů popsal unikátní objev. Jsou jím nejstarší známá embrya dinosaurů, která vypovídají o jejich růstu a dokonce obsahují zbytky organické tkáně.

Nejstarší dinosauří embrya

Mezinárodní tým paleontologů popsal unikátní objev. Jsou jím nejstarší známá embrya dinosaurů, která vypovídají o jejich růstu a dokonce obsahují zbytky organické tkáně.

Krátké přežití ve vakuu je možné

Otázka, co se stane s lidským tělem náhle vystaveným vzduchoprázdnu či volnému kosmu, dlouho zaměstnávala autory sci-fi. Díky zveřejněné nehodě amerického technika z roku 1965 to již víme poměrně přesně - člověk vydrží vakuum až půl minuty bez větších následků.

Školní mládež napadla stařinu

Děti ze základní školy ve Víchové nad Jizerou dnes napadly stařinu v lokalitě zvané Homole. Podobný útok plánuji i děti z jiných krkonošských škol. Důvod těchto útoků je jednoduchý – snaha o zvýšení druhové rozmanitosti botanických lokalit.

Provoz Rýchorské boudy bude zachován, mění provozovatele

Začátkem května změní Rýchorská bouda provozovatele. Nově jím bude Alena Dušková z Velké Úpy, která provozuje penzion Supraphon. Z důvodu předávání objektu a nutných inventur bude Rýchorská bouda několik dní uzavřena. Nový nájemce ji hodlá otevřít hned 1. května.

Skryté dilema robotiky

Všeobecně se soudí, že robot je tím lepší, čím více přijme tento náš svět za svůj a snad, kdoví, i spolu s našimi pocity při jeho prožívání.

Příprava nového typu jednotky AČR pro nasazení v Afghánistánu v plném proudu

Každému, kdo se jen trochu zajímá o aktuální dění ve světě, jistě neunikla informace o tom, že operace ISAF a dosažení jejích strategických cílů se váže ke konci roku 2014, kdy by měla být oficiálně ukončena. Z Afghánistánu budou staženy mezinárodní jednotky a nastane období, kdy bude bezpečnost země plně na Afghánské národní armádě a policii. Tato...

Curiosity vysvětluje, proč Mars přišel o svou atmosféru

Ve Vídni byly představeny nové výsledky laboratoře Curiosity. Přístroj nebo spíše komplex přístrojů SAM sice na sebe dosud upozorňoval zejména analýzou plynů, které se uvolnily ze zahřátých marsovských hornin, ovšem kromě toho dokáže zkoumat i marsovskou atmosféru a její složení. Atmosféra rudé planety je klíčem ke všemu. Právě ona je odpovědná za to, že se...

Začaly platit nové energetické průkazy domů

Nové průkazy energetické náročnosti platné i pro oblast prodeje a pronájmů nemovitostí jsou graficky přitažlivější a zejména přehlednější než průkazy původní. Téměř nulové budovy, které se budou muset v ČR stavět od roku 2020, budou však ve skutečnosti až dvakrát energeticky méně úsporné než již běžně dostupné pasivní domy. Vyplývá to z dlouho...

Klokani jsou uličníci

Další z cyklu filmů s ekologickou tématikou, které nabízí jihlavská zoo, představuje setkání s uličníky klokany, kteří se stěhují do hlavního města Austrálie, a s ekology, kteří sledují každý jejich krok.

Tělo bojuje proti rakovině

Přednáška prof. Špíška o možnostech imunitního systému, který může bojovat proti rakovinnému bujení. Konala se v rámci Chemických čtvrtků na Přírodovědecké fakultě.