36 článků z PONDĚLÍ 15.4.2013

Letní počasí na Antarktidě vyvolalo nejrychlejší tání ledu za posledních tisíc let

V letních měsících nyní v Antarktidě odtává nejvíce ledu za posledních 1000 let. Oznámili to dnes britští a australští vědci, kteří prováděli měření na Antarktickém poloostrově. Ten je nejsevernější a největší částí antarktické pevniny s horami sahajícími do výšky 2000 metrů. Na rozdíl od většiny kontinentální části tam led odtává každé léto.

FOR ARCH 2013: rekonstrukce a revitalizace

Přípravy nejnavštěvovanější události ve stavebnictví v ČR, veletrhu FOR ARCH, jedou na plno. Brány PVA EXPO PRAHA se sice zájemcům o stavební technologie otevřou až 17. 9. 2013, ale již nyní organizátoři prozrazují zásadní informace o programu akce. Souběžně s veletrhem FOR ARCH budou patřit prostory výstaviště PVA EXPO PRAHA také veletrhům FOR THERM, FOR [...]

Zvířecí samoléčitelé

Samoléčení je ve zvířecí říši mnohem rozšířenější, než by se na první pohled mohlo zdát. Vyplývá to ze souhrnné studie ekologů z Michiganské univerzity.

Zvířecí samoléčitelé

Samoléčení je ve zvířecí říši mnohem rozšířenější, než by se na první pohled mohlo zdát. Vyplývá to ze souhrnné studie ekologů z Michiganské univerzity.

IAU: jména pro exoplanety neuznáme

Mezinárodní astronomická unie vydala formální stanovisko. Osobně se netajím tím, že pojmenovávat exoplanety podle podobného klíče jako planetky – tedy třeba po osobách apod., rozhodně dobrým nápadem není, stejně jako inspirace v mytologiích. Nejrůznějších mytologických postav je „na obloze“ už dostatek. Pokud by navíc exoplaneta dostala jméno, které již...

Curiosity nemluví se Zemí

Není to tak, že by americké vozítko začalo mít svou hlavu a rozhodlo se trucovat. Jen na zhruba 28 dní si odpočineme od pravidelných informací z Marsu. Viníkem je Slunce a nebeská mechanika. Vědci zapojení do projektu ale budou mít práce dost.