28 článků ze ČTVRTKA 25.4.2013

Ministerstvo průmyslu uznalo potřebu podporovat obnovitelné zdroje

Ministr průmyslu Kuba včera večer v reakci na případný postih ze strany EU za podporu obnovitelných zdrojů prohlásil, že “Naším cílem bylo naplnit procenta získávání energie z obnovitelných zdrojů, což Evropská unie stanovila jako cíl. Bez té podpory by to reálně nebylo možné,” uvedl ministr ke státní podpoře obnovitelných zdrojů,” prohlásil...

Mozkové buňky nám řeknou, jak řídit energetické sítě

Inženýři z Clemsonské univerzity v Jižní Karolíně a neurovědci z Georgijského technologického institutu zkoumají možnosti, jak nalézt správný způsob řízení složité průmyslové infrastruktury pomocí organické hmoty. Konkrétně jde o živé mozkové buňky čili neurony, vypěstované v Petriho misce.

Proč platí E = mc na 2

Protože rychlost světla vystupuje ve slavné rovnici E=mc na 2, často to vypadá, že pro strukturu vesmíru je důležité světlo samotné. Z prostoročasového pohledu na věc ale světlo tak výjimečné není.

Chrání virus tabákové mozaiky kuřáky před Parkinsonem?

Zdá se, že by mohl! Při manipulaci s tabákem se do kuřáků dostávají částice viru tabákové mozaiky, na které si pak imunitní systém vyrobí protilátky. Souhrou okolností tyto protilátky ovlivňují i protein z membrány mitochondrie, což může mít závažně příznivé zdravotní důsledky.

Mapa pro alergiky

Začala vás už trápit senná rýma? Není divu, začalo kvést plno alergenních rostlin typu bříza, topol nebo jilm. Pokud by vás zajímalo jaké alergeny jsou ve vašem okolí nejvýznamější, případně se chystáte na výlet a chcete vědět jaké alergeny tam můžete očekávat, tak pro vás máme tip na zajímavé stránky.