29 článků ze ČTVRTKA 2.5.2013

TEST - Dvoukanálový osciloskop pro PC = PicoScope 2204 - 1.díl

Potřebujete cenově dostupný a přitom kvalitní, v EU vyrobený, snadno přenosný a k PC připojitelný osciloskop pro běžná elektrická měření se spektrálním a logickým analyzátorem v jednom? A navíc k tomu ještě integrovaný generátor signálů? Toto vše velmi dobře splňuje velmi kompaktní a univerzální přístroj s názvem PicoScope 2204 od společnosti Pico Technology...

Složky medu zesilují odolnost včel

Zavinili si syndrom zhroucení včelstev včelaři sami odepíráním medu včelám? Anebo tak alespoň přispěli k jejich oslabení? Kyselina p-kumarová a další složky medu totiž zřejmě regulují metabolismus i imunitu včel.

Kanibalismus v Jamestownu

Zoufalé strádání donutilo kolonisty z Jamestownu k pojídání svých zemřelých druhů. Prvním fyzickým důkazem je kostra čtrnáctileté dívky, která zemřela během takzvané „doby hladovění“.

Animovaný film, kde hrají samotné atomy

Firma IBM je přes 20 let známá svými omračujícími kousky na poli nanotechnologie. Nyní její výzkumníci demonstrovali, že jejich schopnosti manipulovat s jednotlivými atomy a zároveň tyto manipulace monitorovat jsou na takové úrovni, že mohou vytvořit nejmenší možný animovaný film na světě.

Modlete se za Keplera!

Dalekohled má problémy po všech stránkách. Teď čekám, kdy mi někdo napíše komentář, že modlení nemá smysl, neboť Bůh neexistuje. Nadpis byl samozřejmě myšlen v nadsázce, ale tím také legrace končí. Kosmický dalekohled Kepler má chronické problémy a neduhy mohou prakticky kdykoliv ukončit jeho misi. Lovec exoplanet má na problémy nárok, ve vesmíru je od března...

Květnovým živočichem je vydra

Pátým živočichem, kterého Správa KRNAP představujeme veřejnosti v kampani V Krkonoších jsem doma, je vydra říční. V Krkonoších byla kdysi vyhubena, v posledních několika letech se zase vrací na většinu toků. Její početní stavy odhadujeme mezi 10 a 20 jedinci.

Železná opona kolem obrněných vozidel

Americká firma Artis dokončila testování svého nejnovějšího aktivního obranného systému pro pozemní vozidla. Iron Curtain (Železná opona) je všesměrový kinetický systém, schopný ochránit vozidlo před raketovými a granátovými útoky. Hlavním nepřítelem jsou především reaktivní granáty vypálené z RPG-7.