8 článků ze SOBOTY 4.5.2013

Galaxie, která vyrábí hvězdy šílenou rychlostí

V galaxii SDSSJ1506+54 vznikají hvězdy tak intenzivně, že už to víc ani nejde. Pokud jde o tvorbu hvězd, extrémnější galaxii jsme neviděli. Za pár desítek milionů let spotřebuje veškeré palivo a stane se masivní eliptickou galaxií.

Úspěšný let hypersonického letounu X-51A Waverider

Firma Boeing má důvod k velké oslavě. Čtvrtá letová zkouška hypersonického stroje X-51A Waverider (Jezdec na vlně) proběhla na výbornou. X-51 během testu úspěšné vyzkoušel svůj motor typu scramjet, dosáhl hypersonické rychlosti a splnil všechny cíle testu. Pro Boeing jde o velké zadostiučinění po nepovedeném loňském testu.

Zábavná recyklace - stará jízdní kola

Bicykl je asi jeden z nejekologičtějších dopravních prostředků, které člověk vymyslel. Ale i jízdní kolo jednou doslouží a co pak s ním? Určitě by se dalo využít i jinak než ve sběrně odpadu nebo rovnou na skládce.

Tajemství ptačí orientace

Vědci objevili nepatrné železné částice v smyslových buňkách ptačího ucha. Není vyloučené, že se tak posunuli o něco blíže k vyřešení záhady ptačí orientace.

Seriál: Středověká kuchyně

Někdo jí, aby žil a někdo žije, aby jedl. Zkoušení různých lahůdek a míchání chutí je lidem vlastní od pradávna. Přesvědčit se můžete v seriálu o středověké kuchyni.

17. Kozmická strojovňa – Mercury a Gemini

Pred dvoma týždňami som napísal článok o prvých sovietskych vesmírnych lodiach, Vostok a Voschod. Dnes sa budem venovať tým americkým. Sovietsky Zväz na začiatku dobývania vesmíru jednoznačne vyhrával. Prvý satelit na obežnej dráhe, prvý kozmonaut, prvá EVA a množstvo ďalších prvenstiev odštartovali takzvané vesmírne preteky. V nich Američania očividne ťahali za...