38 článků z PÁTKU 17.5.2013

Intel ISEF: Čeští studenti uspěli s projektem pro sledování srdeční elektrické aktivity

tisková zpráva společnosti Intel Při dnešním slavnostním vyhlášení vítězů v prostorách konferenčního centra v Phoenixu dva ze šesti projektů středoškolské vědecké elity z Česka vybojovaly medailová umístění na nejprestižnější vědecké soutěži pro mladé studenty Intel ISEF 2013. Druhé místo v kategorii elektrické a mechanické inženýrství obsadil student...

Kambrijský členovec jmenovcem Johnnyho Deppa

Dělí je 505 milionů let, ale jako by od sebe okopírovali design předních přívěsků. Primitivní členovec Kooteninchela deppi neodbytně připomíná Střihorukého Edwarda a tak dostal jméno po herci, který ho před lety ztvárnil.

Přenosná nanočistička vody

Vědci v indickém Technologickém institutu v Madrasu vyvinuli nový typ přenosné čističky vody. Jde o filtrační zařízení, které pracuje na principu kontinuálního uvolňování nanočástic.

Rover na Marsu překonal 40 let starý rekord

Na Lunochod 2 ale zatím nemá. Nejpilnější kolečka měl v historii americké kosmonautiky kdo? Rover Opportunity. Marsovský vytrvalec pracuje na povrchu Marsu už více než 9 let od ledna 2004. Původně plánovanou misi tak překonal více než 17x! Za tu dobu Opportunity ujel 35 760 metrů, čímž překonal 40 let starý rekord nejdelší vzdálenosti, kterou kdy ujelo [...]

TrackingPoint – odstřelovač v každém z nás

Na konci minulého roku jsme si na stránkách Armádních novin představili zaměřovací technologii Precision-Guided Firearm (PGF) od firmy TrackingPoint. V současné době je vývoj již u konce a společnost posílá první sety zákazníkům. Kontroverze však vyvolává fakt, že systém není určen pro vojenské účely, ale především pro civilní trh.

Letní škola SPM mikroskopie

Firma RMI s.r.o. si Vás dovoluje pozvat na Letní školu SPM mikroskopie pořádanou ve dnech 10. – 11.6 2013 na Fakultě chemické VUT v Brně.

Tři nejčastější chyby při zateplování fasád

Blížící se vyhlášení podmínek dotačního programu Nová Zelená úsporám opět rozproudilo mnoho debat ohledně zateplování. Odborníci často diskutují o kvalitě zateplovacího systému a investoři jejich debaty se zájmem sledují. Ať už jsou argumenty odborníků jakékoli, jejich poznatky lze shrnout do tří základních bodů; investoři často podceňují výběr...

Sýrie – muslimská občanská válka

Zatímco „západ“ přešlapuje na místě a hledá způsob, jak se postavit k situaci v Sýrii, šíitský Írán už aktivně podporuje režim Bašára Assada. Jak uvedl Ghanem Nuseibeh, Palestinec píšící pro The Jersuálem Post, měli by ostatní sunnitské státy zvážit vojenskou intervenci v Sýrii.