5 článků z NEDĚLE 19.5.2013

Vnitřní jádro Země je mimo rytmus

Potvrzuje to analýza dvojic provázaných zemětřesení, k nimž došlo v letech 1961 až 2007. Pevné jádro planety někdy rotuje pomaleji než zemský plášť a jindy zase rychleji.

Jak netopýři rozlišují ostatní netopýry?

Schopnost netopýrů využívat svůj mimořádně citlivý sluch pro orientaci v prostoru je všeobecně známá. Dokáží ale netopýři sluchem identifikovat jednotlivé netopýry? Na tuto otázku se zaměřila Hanna Kastein se svým týmem z univerzity veterinární medicíny v Hanoveru.

Televizní dokument k výročí KRNAP

Nezachytili jste dnes ve vysílání České televize dokumentární film 'Krakonošova zahrada pod zkratkou KRNAP', natočený u příležitosti 50 výročí založení KRNAP? Nevadí, dokument si můžete přehrát i na internetu.

Albert Einstein + pivo = nová metoda hledání exoplanet

Astronomové využili algoritmus BEER a speciální teorii relativity. Kosmický dalekohled Kepler, jehož mise co by lovce exoplane zřejmě skončila, objevil exoplanetu Kepler-76 b. Horkému jupiteru se teď v astronomických kruzích neformálně přezdívá planeta Alberta Einsteina. Čím si to zasloužila? Za objevem exoplanety Kepler-76 b stojí astronomové z Tel Aviv University a...

Kosmotýdeník 35. díl (12.5. – 18.5.2013)

Ani tento týden vás čtenáře neochudíme o pravidelný Kosmotýdeník. V tomto díle shrneme několik zajímavých informací. V první řadě se podíváme na test, které podstupuje malý raketoplán Dream Chaser. Tento stroj by v ostrém provozu mohl vynášet až 7 astronautů k Mezinárodní vesmírné stanici. Dále si popíšeme, co se bude dít při letu k asteroidu Bennu. Projekt...

Válka s islamisty se šíří africkým kontinentem

Boje proti islamistům zachvacují další stát. Nigerijský prezident Goodluck Jonathan schválil další ofenzivu proti sektě Boko Haram, která má na svědomí dlouhou řadu atentátů, únosů a vražd. Hlavním cílem tamních náboženských fundamentalistů je zavést v Nigérii stát založený na islámské tradici.