27 článků ze ČTVRTKA 23.5.2013

Norští geologové nasazují do terénu robotické vrtulníky

Vědci z norské univerzity v Bergenu připravili koncept leteckého geologického průzkumu, který budou provádět malé robotické vrtulníky čili drony. Cílem jejich automatických letů bude tvorba trojrozměrných geologických map, umožňujících zjistit výskyt různých minerálů včetně ropy a zemního plynu.

Sara Seager: Kepler hlavní úkol nesplnil

Co ještě vědci vytáhnou z dat od Keplera? Na záchranu kosmického dalekohledu Kepler by nejspíše sázkaři moc dobrý kurz nevypsali. NASA se samozřejmě ještě pokusí o zázrak, ale výsledky můžeme čekat spíše v řádu týdnů než dní. Na stole jsou v zásadě tři možnosti: snaha rozhýbat nedávno pokažený setrvačník, případně připravit upgrade softwaru a ovládat...

Top 10 nových druhů za rok 2012

Mezinárodní ústav pro výzkum druhů při Arizonské státní univerzitě zveřejnil seznam deseti nejzajímavějších druhů, které byly popsány v roce 2012. Nejnápadnějším z nich je šváb, který září ve tmě, a bizarní mořská houba.

Top 10 nových druhů za rok 2012

Mezinárodní ústav pro výzkum druhů při Arizonské státní univerzitě zveřejnil seznam deseti nejzajímavějších druhů, které byly popsány v roce 2012. Nejnápadnějším z nich je šváb, který září ve tmě, a bizarní mořská houba.

Bezpilotní letadla v Pákistánu: Mýty a realita

Útoky bezpilotních letadel v Pákistánu mají mnoho odpůrců. Jednou z hlavních výtek je, že letecké údery ve skutečnosti „vyrábějí“ další a další militantní extrémisty. Avšak bruselský think tank International Crisis Group (ICG) zveřejnil studii, která obavy odpůrců mírní.

Nový koronavirus MERS straší odborníky

Středovýchodní koronavirus má na kontě řadu mrtvých, navzdory úsilí zdravotníků se zvolna šíří mezi lidi a jeho výzkum na Středním východě vázne. Letošní pouť do Mekky bude asi napínavější než jindy.

Sýkora babka – Parus palustris

Sýkora babka je příbuzná u nás hojně rozšířených sýkor - koňadry a modřinky. Tento druh je však vzhledově méně nápadný. Zahlédnout ji můžeme po celý rok, v zimě často i v krmítkách.

1983: Na prahu jaderné apokalypsy

Nové dokumenty zpřístupněné v archívech CIA, NSA, FSB (dříve KGB) dokazují, jak bylo lidstvo na počátku 80. let minulého století blízko k jaderné apokalypse, informuje magazín Wired. Za všechno mohl panický strach Sovětského svazu z možného útoku USA, všeobecná hysterie, chyba v odhadu a nedorozumění.

POZVÁNKA: Konopný dům – sen nebo skutečnost?

Právě dnes, ve čtvrtek 23. května, mají zájemci o stavění s konopím příležitost dozvědět se něco nového. Od 18.30 na adrese Nová planeta, Nad Královskou oborou 220/33, Praha 7 Letná, proběhne další ze setkání vzdělávacího cyklu Konopí – odvěký přítel člověka, tentokráte nazvané Konopný dům – sen nebo skutečnost? Je tu další díl přednáškového...

Elektrický vesmír: Co kdyby se náboj protonu a elektronu lišil?

Ten sice mohl mít stacionární charakter, pro mechanismus jeho expanze to však nebylo podstat­né. Vycházel z myšlenky jeho cambridgeského kolegy Raye Lyttletona a vy­užíval skutečnosti, že elektrické odpuzování mezi dvěma nabitými částicemi, například mezi protony, je mnohonásobně silnější (10 na 39krát) než jejich gravitační přitažlivost. Běžně se...