9 článků ze SOBOTY 25.5.2013

Ostravský superpočítač byl pojmenován po šachtě Anselm

tisková zpráva VŠB-TU První ostravský superpočítač, který už nyní patří mezi nejvýkonnější stroje střední Evropy, ponese název Anselm. Pokřtěn byl dnes slavnostně v areálu Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava (VŠB-TU Ostrava) a jeho jméno bylo vybráno z více než šesti tisíc návrhů veřejnosti. Křtem byl také symbolicky spuštěn provoz...

Výstava vojenské techniky IDET 2013

Na brněnském výstavišti BVV proběhla ve dnech 22. - 24. 5 tradiční vojenská výstava IDET 2013. V minulých letech se vystavovatelé rádi chlubili narůstajícím počtem vystavovatelů a počtem zákazníků. Bohužel letošní IDET 2013 zrcadlil ekonomickou krizi ve střední Evropě a šlo spíše o podnik regionální velikosti.

Rostliny spolu "mluví"

Rostliny se mohou vzájemně varovat před nebezpečím prostřednictvím podzemní komunikační sítě. Vytváří ji houby, které žijí v jejich kořenech.

Buk lesní z Mníšku pod Brdy bude bojovat o titul Strom roku 2013

Anketa Strom roku 2013 jde do finále. Její pořadatelé objíždějí v současné době všech 12 nominovaných stromů, aby je vyfotili a oficiálně zapsali do soutěže. Ve čtvrtek si byli například prohlédnout oba středočeské finalisty, tedy buk lesní červenolistý z Berouna i buk lesní, který roste v barokním areálu Skalka v Mníšku pod Brdy.

20. Kozmická Strojovňa – rakety nového milénia – druhá časť

V treťom tisícroči sa vymenila väčšina rakiet za nové, lepšie, väčšie, lacnejšie, silnejšie a šetrnejšie k životnému prostrediu. Niektoré štáty absolvovali premiérový kozmický štart. Kozmonautika sa po dlhých desaťročiach znovu rozbieha a my sme svedkami druhého zlatého veku. Návrat na Mesiac, lety na Mars, to všetko nás ešte len čaká. Je síce pekné, že NASA...