9 článků ze SOBOTY 1.6.2013

Význam horúčky pre organizmus človeka

Že zvýšenie telesnej teploty má nejaký význam pre organizmus pri zvládaní infekcie, je nepochybné. Nič však nie je zadarmo a aj prikúrenie v tele niečo stojí. Okrem toho, dosť z toho, čo človek zdedil po svojich prapredkoch, sa síce hodilo pre život v divočine, ale stratilo význam v civilizovanom svete.

Radiační, biologické a chemické vozidlo LOV-CBRN

Na letošním Mezinárodním veletrhu obranné a bezpečnostní techniky IDET nám padlo do oka radiační, biologické a chemické vozidlo LOV-CBRN, jež bylo zkonstruováno na základě terénního vozidla Iveco LMV. Stroj vyvinul český vojenský podnik VOP CZ v rámci programu českého ministerstva obrany  "Podpora dosažených operačních schopností ozbrojených sil České republiky...

21. Kozmická Strojovňa – Skylab

Cieľom amerického programu Apollo nebolo iba dostať astronautov na Mesiac. V prvom rade šlo o zvýšenie úrovne americkej kozmonautiky a pripravenie ďalších projektov v rámci programu Apollo applications. Vďaka nedostatku financií sa však celá rada misií zrušila a nakoniec ostala iba jediná, vypustenie experimentálneho družicového laboratória, stanice známej pod menom Skylab.

ČR může získat přes 2 miliardy EUR k modernizaci veřejného osvětlení

Společnost Philips dnes uspořádala setkání u kulatého stolu na téma “Evropské dotační fondy a renovace infrastruktury měst a obcí v ČR v programovém období 2014 – 2020” za účasti představitelů z Ministerstva životního prostředí, Ministerstva průmyslu a obchodu, Ministerstva vnitra, Státního fondu životního prostředí, Komory statutárních měst ČR,...

Justiniánský mor byl doopravdy …mor

Nejspíš je konec pochybnostem. Analýza obětí Justiniánského moru na území dnešního Bavorska potvrdila zlovolné bakterie Yersinia pestis jako původce této strašlivé pandemie. Východořímskou říši rozvrátil mor.

Plastové sluneční články, které se sestaví samy

Američtí vědci vyvinuli nový typ fotovoltaických článků, které jsou založeny na organických plastových polovodičích, konkrétně na tzv. blokových kopolymerech. Jejich zvláštností je, že samotný materiál umí automaticky dotvořit potřebnou strukturu slunečních článků, a to i ve více vrstvách.