36 článků z PONDĚLÍ 17.6.2013

Přečtení středověké lepry

Mezinárodní tým vědců rekonstruoval genomy středověkých bakterií lepry a porovnal je s těmi moderními. Výsledky potvrdily některé předchozí teorie o původu lepry.

Ultrapevné a lehké lano umožní mrakodrapům růst výš

Současné výškové budovy narážejí na některé fyzikální a logistické meze. Jedna z nich je dána tím, že příliš dlouhá ocelová lana výtahů už sama o sobě začínají mít příliš velkou hmotnost, což má vliv na jejich pevnost i fukčnost. Firma KONE proto vyvíjí Ultrarope, lano z pevných a lehkých uhlíkových vláken - způsob, jak omezení ocelových lan překonat.

Alternativní koncept magnetické paměti

oznámení tiskového odboru AV ČR V rámci dlouhodobé mezinárodní spolupráce vědců z tohoto pracoviště a z univerzit v Cambridge a Nottinghamu ve Velké Británii byl objeven nový mechanismus, který umožňuje elektricky ovládat rychlost pohybu doménových stěn v magnetickém médiu. Práce byla publikována 9. června 2013 v prestižním mezinárodním odborném časopisu Nature...

Videomapa blízkého vesmíru

Hezký dárek nám dal astrofyzik Brent Tully ke svým 70. narozeninám. Na konferenci ve Francii jeho tým předvedl zatím nejpřesnější dynamický trojrozměrný obraz vesmíru se všemi galaxiemi.

Hubble: hodně vzdálená planeta u TW Hydrae?

Mezera ukazuje na existenci planety. Veterán astronomie pozoroval hvězdu TW Hydrae, kterou nalezneme ve vzdálenosti nějakých 180 světelných let v souhvězdí Hydry. Hvězdu obklopuje protoplanetární disk o průměru asi 440 AU. Ve vzdálenosti přibližně 12 miliard kilometrů od hvězdy (80 AU) najdeme poměrně výraznou mezeru o průměru 20 AU. Podobné mezery jsou obvykle signálem...