28 článků z PONDĚLÍ 15.7.2013

Vodní ptáci přistávají na hladině severojižně

tisková zpráva České zemědělské univerzity Tyto závěry a další výsledky rozsáhlého výzkumu vědců z České zemědělské univerzity v Praze a z University Duisburg-Essen (Německo) publikoval renomovaný mezinárodní vědecký časopis Frontiers in Zoology. Vědci zkoumali více než 3300 dosedů hejn čtrnácti druhů vodních ptáků při přistání na vodní hladinu v osmi...

Helikoptéra na lidský pohon získala Sikorského cenu

Kanadský tým AeroVelo získal 250 tisíc dolarů, když sestrojil pouze lidskými svaly poháněnou helikoptéru, která splnila náročné podmínky Sikorského ceny. V podmínkách ceny stálo, že odměněný stroj musel být ve vzduchu alespoň 60 sekund a dosáhnout výšky nad 3 metry. Pilot přitom musel udržet svůj kokpit uvnitř oblasti o rozměrech 10 krát 10 metrů.

Fantastické video průletu nad kaňony na Marsu!

Evropská kosmická agentura uveřejnila povedenou animaci. Nová animace zachycuje průlet nad kaňony Hebes Chasma, které se nachází na sever od Valles Marineris. Hloubka těchto kaňonů je až 6 km, délka přes 300 a šířka 130 km. Animace byla sestavena na základě snímků z evropské sondy Mars Express.    

ATLAS – nejpokročilejší humanoidní robot

Americká vojenská agentura DARPA ve středu veřejnosti představila nejnovější generaci humanoidních robotů. Stroj nese jméno ATLAS, a stejně jako jeho předchůdce PETMAN či BigDog, vznikl v dílnách firmy Boston Dynamics. Robot ATLAS je součástí projektu DARPA Grand Challenge (DGC), jenž je zaměřen na vývoj humanoidních robotů schopných zastat nebezpečnou lidskou práci.

Ekovýchova v záchranných stanicích živočichů

Hlavním účelem záchranných stanic živočichů není jen péče o zraněná nebo jinak handicapovaná volně žijící zvířata. Jde především o osvětu a vzdělávání veřejnosti včetně dětí. Stanice jsou sdruženy v Národní síti záchranných stanic živočichů (NSZS). Některé stanice se do hloubky věnují ekovýchově. Právě s tou je dobré začít hned u malých dětí,...