25 článků z PONDĚLÍ 5.8.2013

První humanoidní mluvící robot ve vesmíru

V neděli 4. srpna odstartovala k Mezinárodní kosmické stanici japonská nákladní automatická loď s označením HTV-4 (Kounotori 4). Na palubě kromě asi čtyř tun zásob a přístrojů veze kosmonautům i jakéhosi robotického mluvícího “kamaráda”, malého androida jménem Kiribo.

Olight uvedl kapesní svítilnu S15 Baton s výkonem až 280 lumenů

Špičkový výrobce LED svítilen, společnost Olight, uvedla na trh kapesní svítilnu nesoucí označení S15 Baton dosahující překvapivě vysokého výkonu až 280 ANSI lumenů a dlouhé doby provozu. Svítilna je osazená nejnovější výkonnou LED Cree XM-L2, která nabízí účinnost přes 160 lumenů na Watt. K napájení lze použít jednu tužkovou baterii (jednorázovou či...

Švýcarský „lezolet“ a americký „hmyzák“

Dvě robotické novinky určené záchranářům. Evrospská platforma DALER je letadélko, které může koncem svých křídel otáčet. I když nemá kola, pohybuje se v terénu poskakováním. Americká novinka STAR létat neumí, je ale mnohem menší, hbitější a levnější.

Ústecký kraj dostane 20 milionů korun na výměnu kotlů

Praha, 1. srpna 2013 - Ministr životního prostředí Tomáš Jan Podivínský dnes s hejtmanem Ústeckého kraje Oldřichem Bubeníčkem podepsal dohodu, na základě které obyvatelé Ústeckého kraje mohou získat celkem až dvacet milionů na výměnu starého kotle za nový ekologický.

Nože Gerber

Chystáte se o prázdninách potápět, kempovat nebo rovnou zdolat Mount Everest? Nebo jen potřebujete sehnat praktický a zároveň kvalitní dárek pro manžela, tatínka nebo dědečka? Pak právě pro vás jsou určeny nože Gerber.