10 článků ze SOBOTY 10.8.2013

Souvisí Higgsův boson s temnou energií?

Možná ano. Pokud by Higgsovy bosony interagovaly s dalšími nepozorovanými částicemi obdobně, jako funguje mechanismus houpačky zodpovědný za nepatrnou hmotnost neutrin, tak by tím mohly generovat temnou energii odpovídající pozorovanému zrychlujícímu rozpínání vesmíru.

Josip Kleczek: Toulky Vesmírem

Nová kniha vynikajícího českého astronoma a popularizátora této vědy Josipa Kleczka je dárkem k jeho devadesátým narozeninám. A je to vynikající učebnice astronomie.

Evropský Eurofighter pro celý Perský záliv?

Evropský vojenský průmysl má důvod k radosti. Bahrajn, malý ostrovní stát Perského zálivu, projevil vážný zájem o koupi stíhaček Eurofighter Typhoon. Bahrajn je dalším státem Perského zálivu, který uvažuje o koupi stíhaček Eurofighter

Růst papouščích dinosaurů

Býložravý dinosaurus psitakosaurus se obvykle znázorňuje v postoji na zadních končetinách. Jeho mláďata však měla batolecí období, během kterého chodila po čtyřech.

Pohádka o komodských dracích

O komodských dracích se traduje, že svou kořist mimo jiné zabíjejí jedem bakterií, které žijí ve zbytcích masa mezi zuby. Podle australských vědců ale toto tvrzení patří do říše pohádek.