26 článků z PÁTKU 30.8.2013

Vývoj materiálů pro jadernou fúzi

Jaderná fúze je lákavým zdrojem energie. V tom nejzjednodušenějším pohledu se zdá tato možnost téměř ideální: palivem je voda, produktem inertní hélium a mnoho čisté energie; přitom není možné, aby došlo k nekontrolovanému výbuchu elektrárny.

I velryby se opalují

V kůži některých druhů velryb vystavené slunečnímu záření vzrůstá množství pigmentu i poškození DNA. Dá se tak říci, že tito kytovci se opalují stejně jako lidé.

I velryby se opalují

V kůži některých druhů velryb vystavené slunečnímu záření vzrůstá množství pigmentu i poškození DNA. Dá se tak říci, že tito kytovci se opalují stejně jako lidé.

Povedou útok na Sýrii také F-22A Raptor?

Ve Středozemním moři jsou připravené francouzské a americké lodě k útoku na Sýrii. Vojenští analytici očekávají, že první vlnu útoků povedou střely s plochou drahou letu Tomahawk. V éteru se však objevila domněnka, že k překonání syrské protivzdušné obrany mohou Američané použít také stíhačky F-22A Raptor.

Fenix upgradoval svítilnu TK22 až na 680 lumenů

Fenix uvádí na trh novou verzi taktické LED svítilny TK22 XM-L2. Nyní byl tento oblíbený model vybaven nejnovější LED Cree XM-L2 U2, která jí zajišťuje extrémní světelný tok až 680 ANSI lumenů. Lehce texturovaný reflektor svítilny vytváří perfektní světelný kužel s dosvitem až 270 metrů. Svítilna má celkem pět režimů svícení: 7 lumenů zajišťuje výdrž...

Silný magnetar v srdci Mléčné dráhy

Usilovné hledání je u konce. Astronomové po heroickém úsilí konečně objevili pulsar v těsné blízkosti naší supermasivní černé díry. Není sice úplně ideální, ale i tak ho můžeme využít ke studiu bizarních vlastností samotného srdce Galaxie.

Exospace.cz: nový web o astronomii

Vznik nových webů o astronomii pokračuje. V poslední době vzniklo několik nových webů o astronomii a kosmonautice a to mimo jiné díky dostupnosti open source redakčních systému jako je především WordPress. Nejnovějším přírůstkem je Exospace.cz.      

Všechny nové zdroje energie v Austrálii jsou obnovitelné

Podle zpráv Australského provozovatele trhu s energiemi (AEMO) lze v posledních dvou letech jasně pozorovat obrat od konvenčních fosilních zdrojů energie k obnovitelným. Pokud to ještě nebylo patrné předloni, statistiky pro letošní rok jsou více než výmluvné. Všechny nové instalace souvisí s obnovitelnými zdroji energie. Prim hraje pochopitelně solární a větrná energie....

Rusko pracuje na stíhačce šesté generace

Ruský vojenský průmysl v současné době dokončuje vývoj stíhačky 5. generace T-50. Podle ruské tiskové agentury RIA Novosti však ruští konstruktéři již uvažují o bojové stíhačce šesté generace. Informace přichází několik měsíců poté, co americké námořnictvo rovněž oznámilo zahájení prácí nad stíhačkou šesté generace.

Lstivé hélium, které teče vzhůru

pravidelné páteční „přetištění“ staršího článku Podivné chování kapalného hélia je oblíbeným námětem vědecko-popularizační literatury už řadu desetiletí. Vlastnosti hélia za nízkých teplot souvisejí s tím, že atom hélia je boson, pro který neplatí Pauliho vylučovací princip (známý třeba z chemie, kde se za jeho pomoci vysvětluje, jak si...

Fascinující Rudí skřítci

Českým fotografům se podařilo během bouřlivé noci ze 6. na 7. srpna 2013 zachytit obtížně zaznamenatelné nadoblačné blesky. Jejich snímky přitom dosahují nevídané kvality ve světovém měřítku.