30 článků z PONDĚLÍ 16.9.2013

Ve stínu Ruska: Estonská armáda posiluje

Přítomnost obrovského východního souseda Ruska se plně projevuje na podobě a modernizačních plánech estonské armády. Estonská vláda letos schválila Národní rozvojový plán obrany na období let 2013-2022. Armádní noviny vám přináší hlavní body tohoto plánu, jehož cílem je výrazné zvýšení obranyschopnosti estonských pozemních sil.

Íránský vesmírný program: opici vystřídá perská kočka

Írán má v úmyslu vyslat do vesmíru kočku. Oznámila to tamní agentura IRNA. Začátkem roku už přitom podle íránských sdělovacích prostředků asi 20 minut pobyla ve vesmíru opice, a to v rámci příprav letů pilotovaných člověkem. Írán by svůj záměr chtěl uskutečnit do roku 2018.

Jak to ty elektrony dělají?

Naprostá většina populace v rozvinutém světě denně, respektive spíš neustále, využívá elektrický proud. Ale skoro nikdo netuší, co to vlastně ta elektřina je a jakými zákony se řídí. Občas někdo si ze školy vzpomene, že jsou tam nějaké elektrony a to je tak asi všechno. Pojďme se podívat, jako to ty elektrony vlastně dělají, že je s nimi tolik legrace.

Sadismus všedního dne

Ač se původně měli účastnit studie, v níž by se zkoumaly osobnostní charakteristiky a odolnost pro náročné zaměstnání, experimentátoři dávají studentům volbu mezi 4 nepříjemnými činnostmi. Zabíjení brouků, pomáhat hubiči hmyzu zničit brouky, umýt zaneřáděné toalety nebo si dát koupel v ledové vodě.

Umíráček pro technologii Jurského parku

Studie týmu Univerzity v Manchesteru potvrzuje, že DNA nejde vytáhnout ani ze vzorků z pár desítek let starého kopálu, natož z desítky milionů let staré pryskyřice. Monumentální dinosaury si budeme muset pořídit jinak.

On-line procházka po Galapágách

Chcete se podívat na Galapágy, ale zdá se vám cesta dlouhá, drahá a neekologická? Díky StreetView si je můžete projít hezky v klidu doma. A nemusíte chodit jen po cestičkách, můžete se i potápět nebo si prohlédnout muzeum.

Co dál s Keplerem? Vědci mají 42 nápadů

NASA má z čeho vybírat. Od Keplera přišlo několik zajímavých informací. Počet kandidátů byl rozšířen o 40 nových kousků na 3 588. Kromě toho se na počátek listopadu chystá speciální konference věnovaná pouze Keplerovi. Do týmu rovněž dorazilo celkem 42 návrhů, ze kterých NASA vybere nové úkoly pro Keplera. Kosmický dalekohled má v provozu už […]