32 článků z PÁTKU 20.9.2013

Monogamní živá fosilie

Samice živé fosilie latimerie podivné jsou věrné jedinému samci. Naznačuje to zkoumání dvou březích samic, které náhodně zahynuly a dostaly se do rukou vědcům.

Monogamní živá fosilie

Samice živé fosilie latimerie podivné jsou věrné jedinému samci. Naznačuje to zkoumání dvou březích samic, které náhodně zahynuly a dostaly se do rukou vědcům.

Robotické larvy pomohou odstranit nádor na mozku

Neurochirurg J. Marc Simard z Lékařské fakulty University v Marylandu se inspiroval příkladem živých larev, které mohou odebírat z povrchu těla odumřelou tkáň v rámci postupů plastické chirurgie. Jeho cílem je sestrojit robotickou analogii takových larev, schopnou podobným způsobem eliminovat škodlivou tkáň mozkových nádorů a zdravou tkáň ponechat neporušenou.

Jak postavit hardware s nezjistitelným trojským koněm?

Stačí si pohrát s dopanty, tedy látkami, které ovlivňují elektrické vlastnosti materiálu při výrobě tranzistorů. Změny jsou pak jen na atomární úrovni. Ani detailní prohlídkou integrovaného obvodu nezjistíte, že vás mrzce zradí.

Labuť letí k ISS

Je to docela nespravedlivé – když vloni 22. května odstartovala k ISS první soukromá loď Dragon, informovala o této události skoro všechna tuzemská média. Dokonce i ta, která se o kosmonautiku běžně nezajímají. Nyní...

Ruské vrtulníky za americké peníze – drama pokračuje

Americká armáda chce pro afghánskou armádu nakoupit 33 transportních ruských vrtulníků Mi-17. Nákup ruské techniky však nelibě nesou někteří členové amerického Kongresu. V současné době se vede trestní vyšetřování, zda lidé stojící za nákupem ruských vrtulníků nepojí „nevhodné vztahy“ s dodavateli ruských vrtulníků.

Amatérské pozorování planet je klíčové

Amatéři pomáhají při studiu planet Sluneční soustavy i dnes. A víc než si myslíte! Říká se, že pozorování planet Sluneční soustavy amatérskými dalekohledy je v dnešní době ztráta času. Mnohem lepší je házet na internet sexy snímky mlhovin, komet a galaxií pod hlavičkou trendu jménem astrofotografie, která ovšem s astronomií ve většině případů nemá nic...

V Anglii střílí jezevce kvůli přenosu tuberkulózy. Ochránci přírody protestují

Lesy ve vybraných oblastech anglických hrabství Somerset a Gloucestershire se od začátku září otřásají večer co večer salvami střelných zbraní. Právě tam totiž začala pilotní fáze kontroverzního odstřelu jezevců. Ti přenášejí tuberkulózu skotu a šíření této choroby znamená pro zemědělce milionové ztráty. Odstřel jezevců už ale v Anglii stačil vyvolat...

Země bude obyvatelná možná už jenom 1,75 miliardy let

Modelování evoluce Sluneční soustavy i dalších planetárních systémů s planetami v obyvatelných zónách ukazuje, že Země nevydrží být věčně přívětivá pro život. Nejspíš se stane neobyvatelnou dlouho před přeměnou Slunce do podoby červeného obra.