8 článků ze SOBOTY 28.9.2013

Proč ženy „jedí“ miminka

Znáte ženu, které když dáte do náruče mimčo, nezačne se s ním šišmat, až by ho samou láskou snědla? Nejspíš ne. A je prý jedno je-li její vlastní, mají to totiž vtištěno v rámci svých mateřských povinností. Ale co to je, to „vtištěno“? To nikdo neví. Až teď této otřepané frázi ze slovníku psychologů, dali neurovědci rukolapný fyziologický základ.

Infografika (CZ): Za co utrácí NASA

Podívejte se na rozpočet NASA v roce 2014. Připravili jsme pro vás přehlednou infografiku s rozpočtem NASA na fiskální rok 2014.                Rozpočet nasa 2014      | Infographics  

Ultimátní ochrana vozidel z České republiky

Česká republika má šanci se stát jednou z malá zemí, které se podaří vyvinout a zavést do výzbroje vlastní systém aktivní ochrany vozidel. Vojenský výzkumný ústav v Brně a firma Explosia z Pardubic vyvíjejí systém Aktivní ochrana (AO), jenž dokáže ochránit vozidlo před reaktivními granáty (RPG) a řízenými střelami.

Vrčící tygr, prchající slon

Indičtí sloni tiše odejdou, když zaslechnou vrčení tygra. Pokud ale vrčí levhart, ještě si před odchodem zatroubí. Zjistili to vědci, kteří zkoumali nový způsob ochrany polí před slony.

cubesat k asteroidu

Představte si to. Zajdete si do obchodu koupíte si unifikované stavební prvky pro stavbu, no třeba družice. V úhledné krabici dostanete nosnou konstrukci, vnitřní zdroj, výpočetní jednotku, CD s programovacím prostředím, prodavač s úsměvem zkontroluje zda nechybí USB kablík pro propojení s vaším počítačem, krabici zabalí, v předvánočním období se zeptá zda to...