28 článků ze STŘEDY 2.10.2013

Pomůžete zachránit vltavské škeble?

V noci na pondělí 7. října poklesne hladina Vltavy u jezu v Troji o 2,5 metru. ČSOP v Praze organizuje záchrannou akci, při které se škeble posbírají a přenesou do vody. Bude to dost práce, je potřeba cca 100 dobrovolníků. Pomůžete?

Skladování energie pomocí stlačeného vzduchu

S nástupem malých, obnovitelných a nepravidelných zdrojů energie vzniká silná potřeba ukládat momentální přebytky elektrického výkonu přítomného v elektrické síti. A v případech výkonových minim energii naopak do sítě uvolňovat a vyrovnávat tak kolísání v energetických soustavách.

První exoplanetární mapa mraků

Astronomové zveřejnili první „mapu mraků“ exoplanety. Po teplotní mapě exoplanety a výzkumu atmosfér přichází i první „mapa mraků“. Za vším jsou staří známí: Kepler, Spitzer a jeden z objevů prvně jmenovaného. Už před dvěma lety jsme o planetě Kepler-7 b psali. Na první pohled se jedná o typického nafouklého horkého jupitera: o 60 větší ale […]

Kolik urychlovačů částic se vejde na špičku jehly?

Překvapivě téměř jeden. A na špičku prstu se jich vejde nejmíň tucet. Světlo světa spatřila pozoruhodná technologie urychlovačů částic na čipu, které urychlují elektrony desetkrát víc, než tříkilometrový lineární urychlovač SLAC ve Stanfordu. Brzy čekejte kapesní rentgeny!